Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
UvA Pride nodigt je uit voor een uitwisselingssessie met de Maleisische LHBTQ+ activist Numan Afifi.
Kerngegevens van evenement Ontmoet Maleisische LHBTIQ+ activist Numan Afifi
Datum
21 juni 2022
Tijd
17:00 -19:00

Numan (30) is de oprichter en voorzitter van de gemeenschapsorganisatie JEJAKA (‘jonge man’), een belangenbehartigingsgroep voor homoseksuele, biseksuele en queer mannen in Maleisië met als doel een veilige ruimte te bieden voor zelfacceptatie en peer support. De organisatie helpt de LGBTIQ+-gemeenschap in Maleisië door middel van digitale veiligheidstrainingen, workshops, loopbaanbegeleiding en de ontwikkeling van life skills.

JEJAKA pleit ook voor mensenrechten door middel van mediamonitoring, casusrapportage en documentatie, evenals fondsenwerving voor strategische rechtszaken en borgtocht. Numan is ook de oprichter van de LGBTIQ+-campagne, PELANGI (Rainbow). Helaas blijft er sprake van discriminatie van de LGBTIQ+-gemeenschap in Maleisië, aangezien zowel federale wetten als staatswetten relaties van hetzelfde geslacht en niet-normatieve genderexpressie tot op de dag van vandaag strafbaar stellen.

Onlangs hebben de autoriteiten een reeks wijzigingen in de regelgeving voorgesteld die, indien aangenomen, een negatief effect zouden hebben op LGBTIQ+-personen. Deze omvatten zwaardere straffen voor relaties tussen personen van hetzelfde geslacht en genderexpressie. Daarnaast zet de regering haar wijdverbreide optreden tegen kritische uitingen voort, door middel van de vervolging van mensenrechtenverdedigers op grond van de Sedition Act en de Communications and Multimedia Act.

Numan, een uitgesproken figuur en activist voor de LGBTIQ+-gemeenschap in Maleisië, is zelf het onderwerp geweest van herhaalde politieverhoren en talrijke onderzoeken door lokale en religieuze autoriteiten. Hij heeft ook eerder bedreigingen ontvangen van politiek gemotiveerde groepen met betrekking tot zijn pleidooi. In de sessie op 21 juni zal Numan zijn ervaringen met je delen en kun je hem vragen stellen en met elkaar in gesprek gaan. Na afloop is er tijd om met elkaar iets te drinken en na te praten.

Locatie

Roeterseiland Campus (lokaal wordt nog bekend gemaakt).