Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dr. Clarisa Sánchez Gutiérrez is benoemd tot hoogleraar AI and Health aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Clarisa Sánchez Gutiérrez (foto: Kirsten van Santen)
Clarisa Sánchez Gutiérrez (foto: Kirsten van Santen)

De digitale revolutie in de gezondheidszorg en de ongekende successen op het gebied van Artificial Intelligence en machine learning openen binnen de gezondheidszorg de weg naar nieuwe mogelijkheden om voorspellingen te kunnen doen in diagnose, prognose en preventie. Alle ingrediënten voor succesvolle oplossingen zijn aanwezig binnen het Informatics Institute van de UvA, waar toonaangevend onderzoek wordt gedaan naar machine learning, information retrieval, computer vision, computational science, data engineering en data-uitwisseling. Sánchez Gutiérrez is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geautomatiseerde oplossingen voor medische beeldinterpretatie.

Als hoogleraar AI and Health gaat Sánchez Gutiérrez zich richten op de ontwikkeling en de klinische implementatie van maatschappelijk verantwoorde AI-innovaties in de gezondheidszorg. Hiertoe gaat zij een interfacultaire, multidisciplinaire onderzoeksgroep opbouwen die een brug zal vormen tussen de FNWI en het Amsterdam UMC, en die nauw zal samenwerken met onder andere het Nederlands Kanker Instituut en industriële partners. Inzet is de ontwikkeling, validatie en klinische toepassing van maatschappelijk verantwoorde AI-oplossingen, om zo een essentieel onderdeel te worden van het Amsterdamse ecosysteem op het terrein van AI en gezondheid.

Binnen het College of Science en de Graduate School of Informatics van de UvA zal Sánchez Gutiérrez onderwijs geven op het terrein van AI, Computer Science en Information Studies. Daarnaast gaat zij vakken ontwikkelen in AI en gezondheidszorg, en een onderwijsprogramma in health informatics opzetten.

Over Clarisa Sánchez Gutiérrez

Sánchez Gutiérrez is sinds 2010 werkzaam bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het RadboudUMC (Nijmegen), sinds 2017 als universitair hoofddocent. Daarnaast is zij sinds 2019 wetenschappelijk directeur van het Thira Lab, een samenwerking tussen Thirona, Delft Imaging Systems en RadboudUMC. Ze studeerde en promoveerde in de telecommunicatie-engineering aan de Universiteit van Valladolid (Spanje).

Sánchez Gutiérrez is lid van de redactieraad van het wetenschappelijke tijdschrift Medical Image Analysis en redactielid van Biomedical Optics and Medical Imaging van SPIE, de internationale vereniging voor optica en fotonica. Ze publiceerde veelvuldig in peer-reviewed tijdschriften als Radiology, IEEE Transactions on Medical Imaging, Ophthalmology, Nature Scientific Reports, International Journal of Tuberculosis and Lung Disease, Biomedical Optics Express en Investigative Ophthalmology and Visual Science.