Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dr. Willem Renema (1972) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Marine Palaeobiodiversity aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Naturalis Biodiversity Center. Renema combineert het hoogleraarschap met zijn functie als onderzoeksleider Marine Biodiversity bij Naturalis.
Willem Renema
Willem Renema

Renema is een expert op het terrein van biogeografie, paleoecologie, koraalriffen en mariene biodiversiteit, en gebruikt daarbij grote benthische foraminifera (eencellige organismen die leven op de zeebodem) als modelorganisme. In zijn onderzoek richt hij zich op het ontrafelen van de ontstaansgeschiedenis van koraalriffen en hun biodiversiteit in de Indo-Pacific.

Met de leerstoel Marine Palaeobiodiversity willen Naturalis en het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics (IBED) van de UvA hun krachten bundelen op het terrein van palaeo-ecologisch onderzoek. De focus van Naturalis ligt op mariene ecosystemen, terwijl IBED zich meer specialiseert op ecosystemen op het land. Als bijzonder hoogleraar gaat Renema zich richten op onderzoek dat de verbinding legt tussen mariene- en bodemecosystemen. Drie belangrijke onderzoeksthema’s staan centraal: de paleoecologie van tropische ondiepe mariene ecosystemen, interacties tussen landschapsevolutie in het achterland en kustlandschappen, en het ontdekken van soorten in mariene ecosystemen.

Renema gaat ook onderwijs geven. Zo zal hij inleidende colleges in de paleoecologie en tropische ecologie geven aan bachelorstudenten Biologie en Future Planet Studies. Binnen de tracks ‘Geo-ecosystems dynamics’, ‘Ecology and Evolution’ en ‘Freshwater and Marine Biology’ zal hij verdiepende colleges verzorgen voor studenten van de masters Earth Sciences en Biological Sciences. Ook zal hij betrokken zijn bij promotietrajecten op het terrein van mariene paleobiodiversiteit.

Over Willem Renema

Na zijn promotie aan de VU, op een proefschrift getiteld Larger Benthic Foraminifera as Environmental Indicators, werkte Renema van 2003 tot 2007 achtereenvolgens als curator en wetenschappelijk onderzoeker bij het Naturalis Biodiversity Center. In 2007 verwierf Renema een prestigieuze fellowship van de Australian Research Council voor gastonderzoek aan de University of Queensland en het Centre of Excellence for Coral Reef Studies in Australië. In 2008 keerde hij terug naar Naturalis, waar hij vanaf 2015 de onderzoeksgroep Marine Biodiversity leidt. Renema heeft tal van wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan in peer-reviewed tijdschriften als Science, Science Advances, PNAS en Journal of Biogeography.