Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De RPA Human(e) AI heeft in de tweede ronde financiering toegekend aan onderzoeksteams die zich richten op verantwoorde, betrouwbare en waardegedreven AI. De vier interdiscplinaire teams onderzoeken de huidige en mogelijke toekomstige maatschappelijke uitdagingen met betrekking tot AI, van conversational agents tot politieke microtargeting, en doen suggesties voor het verbeteren van transparantie en verantwoording.

Human(e) AI brengt het lopende onderzoek samen en stimuleert nieuw onderzoek aan de UvA naar de maatschappelijke gevolgen van de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en geautomatiseerde besluitvorming. In de eerste projectronde ging het om projecten op het gebied van onder meer nieuwsaggregatie, cultureel erfgoed, surveillance en geautomatiseerde rechtspraak.

UvA-breed netwerk van AI-onderzoekers
De RPA is bedoeld om een netwerk op te bouwen van onderzoekers vanuit alle faculteiten van de UvA die samen werken aan meer verantwoorde AI en digitale technologieën die bijdragen aan nieuwe vormen van kennisproductie, begrip kweken, culturele en sociaaleconomische gelijkheid bevorderen en de eerlijkheid en het respect voor de fundamentele rechten in de besluitvorming verbeteren, zowel in de publieke als in de commerciële sector.

Claes de Vreese, lid van de stuurgroep Human(e) AI en hoogleraar AI en Democratie: 'We zijn erg blij met de projecten die zijn gekozen voor deze tweede financieringsronde. Hun evidente maatschappelijke relevantie geeft aan waar het bij Human(e) AI om gaat en laat ook zien dat de UvA op alle faculteiten interesse en expertise heeft op het gebied van AI’.

De projecten uit de tweede ronde zijn:

  • Political Microtargeting Exposed: A Systemic Approach to Public Accountability Dr. Jef Ausloos (Faculteit der Rechtsgeleerdheid), dr. Stefania Milan (Faculteit der Geesteswetenschappen), dr. Tom Dobber (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen)

  • Exploring Adaptation of Conversational Systems to Different Age Groups
    Dr. Margot van der Goot (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen), dr. Raquel Fernández (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica), dr. Sandro Pezzelle (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)

  • Collective Decisions in Law and Economics: A Computational Perspective
    Dr. Davide Grossi (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica), prof. dr. Alessio Pacces (Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Faculteit Economie en Bedrijfskunde), Prof. Giuseppe Dari-Mattiacci (Faculteit der Rechtsgeleerdheid).

  • Towards an Epistemological and Ethical ‘Explainable AI’
    Dr. Federica Russo (Faculteit der Geesteswetenschappen), dr. Jean Wagemans (Faculteit der Geesteswetenschappen), prof. dr. Eric Schliesser (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen)