Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De European Research Council (ERC) kent dit jaar een Starting Grant toe aan FMG-ers Maarten Marsman en Federico Savini. Hun projecten gaan respectievelijk over de statistische analyse van psychologische netwerken en de veranderingen die nodig zijn in regelgeving voor een circulaire degrowth-economie.

De Starting Grant is een persoonsgebonden subsidie van ongeveer 1,5 miljoen euro, waarmee getalenteerde wetenschappers met een team vijf jaar lang onderzoek kunnen doen. 

Maarten Marsman
Maarten Marsman

Maarten Marsman (Psychologische methodenleer): A New Bayesian Foundation for Psychometric Network Modelling (Bayesian P-Nets) 

Psychologen gebruiken netwerken om patronen in onze cognitieve ontwikkeling en het ontstaan van mentale problemen te verklaren. Zij veronderstellen dat deze patronen ontstaan in een complex systeem van interacterende psychologische variabelen, en gebruiken netwerkanalyse om deze interacties uit empirische data te schatten. Dit idee slaat aan en de psychologische netwerkliteratuur groeit explosief. Maar statistische innovaties kunnen deze explosieve groei amper bijhouden en de kritiek op beschikbare methoden zwelt aan. Maarten Marsman ontwikkelt daarom een nieuw Bayesiaans raamwerk voor de statistische analyse van psychologische netwerken. 

Federico Savini
Federico Savini

Federico Savini (Amsterdam Institute for Social Science Research): Towards a circular degrowth economy: explaining the material valorization regime of city-regions  

Om de klimaatcrisis aan te pakken, heeft de samenleving een drastische vermindering van de materiële vraag en afval nodig. Tegelijkertijd moet de sociaaleconomische welvaart worden gewaarborgd. In het project DECYCLE identificeert Federico Savini de veranderingen die nodig zijn in de regelgeving voor een circulaire degrowth-economie: een economie die sociaaleconomische rijkdom nastreeft en tegelijkertijd de materiële vraag vermindert en afval op sociaal verantwoorde en ecologisch regeneratieve manieren hergebruikt. Het project richt zich op de drie grote stedelijke afvalstromen: bouw-/sloopafval, voedsel en restwarmte. Het team zal de regulatie en hergebruik van deze stromen vergelijken in Hamburg, Amsterdam, Barcelona, Wenen en Milaan, en een EU-brede analyse maken van transnationale regelgeving voor ambities op het gebied van circulaire economie.