Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Drie onderzoekers van de UvA en het Amsterdam UMC (locatie AMC) ontvangen een Vici-subsidie van NWO. Populatiebioloog Merijn Kant, oncoloog Louise Vermeulen en immunoloog Klaas van Gisbergen krijgen elk maximaal 1,5 miljoen euro. Hiermee kunnen zij gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

De Vici-subsidie is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. De planning van NWO verloopt dit jaar iets anders dan gebruikelijk. De toekenningen nu betreffen een deel van de Vici-ronde 2021, uit de wetenschapsdomeinen Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw). Er werden binnen deze wetenschapsdomeinen in totaal 91 aanvragen ingediend, waarvan er 12 gehonoreerd zijn. De Vici-toekenningen van de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) worden half maart verwacht.

De laureaten

  • Dr. Merijn Kant (Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics): Plaagvorming anticiperen met behulp van slimme resistentie-genen
    Plaagvorming is ongrijpbaar. In dit project wil Kant plaagvorming in de landbouw voorspelbaar maken. Met behulp van ‘co-evolutie in een petrischaal’ gaat hij eerst slimme resistentiegenen ontwikkelen. Vervolgens brengt hij het spectrum van aanpassingen in kaart waarmee de plaag deze resistenties zou kunnen doorbreken. Het uiteindelijke doel is om empirisch aan te tonen dat met behulp van slimme resistentiegenen plaagvorming op gewassen geanticipeerd en voorkomen kan worden.
  • Prof. dr. Louis Vermeulen (Amsterdam UMC, locatie AMC):  Kanker voorkomen is beter dan genezen
    Celcompetitie speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kanker. De focus van Vermeulens project is om celcompetitie in het vroegste stadium van kanker beter te begrijpen en te manipuleren om de ziekte te kunnen voorkomen. Zo kan toekomstige zorg voor erfelijke kankersyndromen worden verschoven van behandeling naar preventie.
  • Dr. Klaas van Gisbergen (Sanquin/Amsterdam UMC, locatie AMC): Immunologisch geheugen in het weefsel
    T-cellen zijn belangrijk voor onze afweer, omdat ze geïnfecteerde cellen en tumorcellen opruimen. Van Gisbergen gaat kijken hoe T-cellen zich ontwikkelen en hoe ze werken in het tumorweefsel. Deze kennis kan worden ingezet om deze T-cellen te induceren voor gebruik in immunotherapie tegen kanker.