Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Twee vooraanstaande wetenschappers van de UvA ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vici-beurs kunnen Daniel Mügge en Ivan Titov elk de komende vijf jaar werken aan een vernieuwende onderzoekslijn en het opbouwen van een eigen onderzoeksgroep.

De laureaten

Prof. dr. Daniel Mügge (Politieke arithmetiek): EU-regulering van kunstmatige intelligentie in de schaduw van wederzijdse mondiale afhankelijkheid
Hoe effectief Europese regels voor kunstmatige intelligentie (ki) zijn, hangt sterk af van ontwikkelingen in de ki-grootmachten China en de VS en pogingen om mondiale ki-standaards te smeden. In zijn project onderzoekt Mügge dit soort wederzijdse afhankelijkheid en hoe Europese 'ki-diplomatie' kan zorgen voor de effectiviteit van EU-regulering. Door alternatieve toekomstscenario’s te ontwerpen en te analyseren, draagt hij bij aan een strategie om Europa’s digitale soevereiniteit te beschermen. 

Dr. Ivan Titov (Taal en logica): Neurale netwerken leren denken door taal 
Het gebruik van diepe neurale netwerken heeft geleid tot veel succesvolle, alledaagse applicaties van kunstmatige intelligentie, zoals digitale assistenten, automatische vertalingen en computerprogramma’s die mensen verslaan in het spelen van bordspellen. Om zulke slimme systemen te ontwikkelen worden enorme hoeveelheden voorbeelden gebruikt om het systeem te trainen op één specifieke oefentaak. Anders dan mensen, hebben de systemen na de trainfase moeite met nieuwe taken die enigszins afwijken van de oefentaak. Titov onderzoekt hoe deze systemen kunnen 'leren denken' door taal, zodat zij menselijke en generaliserende oplossingen vinden. 

NWO-Talentprogramma 

De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. De Vici is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die met succes hebben aangetoond een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. De financiering biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie. De twee Vici-toekenningen vallen onder de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Sociale en Geesteswetenschappen (SGW). In februari werden de Vici's van de wetenschapsdomeinen Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) toegekend.