Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Drie onlangs gepromoveerde UvA-wetenschappers ontvangen een Rubicon-financiering van NWO/ZonMw om onderzoek te gaan doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen. Het gaat om scheikundige Tessel Bouwens, rechtswetenschapper Laura Burgers en geneeskundige Sanne van Neerven.

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor hun onderzoek. In totaal zijn ronde 22 aanvragen gehonoreerd door NWO/ZonMw.

De toekenningen

 • Tessel Bouwens (Scheikunde): Alle medicijnen wereldwijd met zonlicht binnen handbereik
  De huidige farmaceutische industrie is gebaseerd op vervuilende fossiele bronnen. In dit onderzoek stelt Bouwens voor om met behulp van zonne-energie belangrijke chemicaliën zoals grondstoffen voor medicijnen te maken door kunstmatige fotosynthese te combineren met biokatalyse in bio-hybride cellen.
  Bouwens gaat voor 24 maanden naar de University of Cambridge.
 • Laura Burgers (Rechtsgeleerdheid):  Klimaatrechtszaken: de stem van het mondiale zuiden
  Overheden falen hopeloos in de klimaatcrisis aanpakken. Milieuactivisten starten daarom klimaatrechtszaken, namens mensen uit andere landen, toekomstige generaties en de natuur. Wat kunnen rechters van elkaar leren om deze zaken te beslissen? Klimaatrechtszaken uit het mondiale zuiden zijn nog nauwelijks onderzocht, terwijl deze regio het zwaarst wordt getroffen door klimaatverandering. In haar onderzoeksproject gaat Burgers daar verandering in brengen.
  Burgers gaat voor 24 maanden naar de National University of Singapore.
 • Sanne van Neerven (Geneeskunde): De invloed van weefselschade op het ontstaan van darmkanker
  Ten tijde van weefselschade hebben gespecialiseerde cellen in de darm het opmerkelijke vermogen om van identiteit te veranderen om de schade te repareren en darmfunctie te herstellen. In dit project bestudeert Van Neerven of en hoe cellen met mutaties deze programma’s van reparatie en herstel misbruiken om darmkanker te initiëren.
  Van Neerven gaat voor 24 maanden naar The Gurdon Institute, University of Cambridge.

Over Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO/ZonMw zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro, verdeeld over 3 ronden). De toekenningen uit dit bericht betreft de gecombineerde 2e en 3e financieringsronde van 2021.