Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Door de oorlog in Oekraïne is weer duidelijk geworden hoe afhankelijk we zijn van gas uit Rusland. Daarnaast is actie nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom is de Rijksoverheid op 2 april een campagne gestart, Zet ook de knop om, waarin bedrijven en huishoudens worden opgeroepen om energie te besparen.

De thermostaat in de gebouwen van de Rijksoverheid gaat permanent naar 19 graden. De UvA steunt de campagne en heeft besloten de overheid te volgen en de thermostaat ook lager te zetten.

Omdat de klimaatbeheersing per locatie verschilt en wij studenten en medewerkers ook willen laten wennen gaan we de temperatuur geleidelijk verlagen. Door deze verlaging besparen we uiteindelijk 15% warmteverbruik. Voor degenen die 21 graden gewend zijn en die temperatuur waarderen zal het minder comfortabel zijn.

Campussen aardgasvrij

Fossiele brandstoffen, zoals gas, veroorzaken CO2-uistoot. Om onze CO2-uitstoot terug te dringen werken we al langer aan het uitfaseren van aardgas. Zo is het Science Park in 2025 volledig aardgasvrij, de Roeterseilandcampus in 2030 (maar we lopen voor op schema) en wordt er op de binnenstadscampus na de renovatie alleen gas gebruikt voor piekbelasting, maar is ook die campus in 2040 volledig aardgasvrij. Door de thermostaat nu met twee graden te verlagen versnellen we de verduurzaming van onze universiteit. Lees hier meer over de plannen van de UvA om te verduurzamen.

Help je mee?

Wil je thuis ook besparen? Bekijk de 5 tips van de overheid:

  1. Zet je thermostaat op maximaal 19 graden
  2. Douche maximaal 5 minuten
  3. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent
  4. Zet ‘s avonds de thermostaat op 15 graden
  5. Niet thuis? Zet de thermostaat op 15 graden

Lees hier meer over de campagne Zet ook de knop om.