Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De European Research Council (ERC) kent een Advanced Grant toe aan Jeroen de Kloet, hoogleraar Globalisering aan de UvA, en Jason Hessels, hoogleraar Observationele Hoge-Energie Astrofysica aan de UvA en hoofdastronoom aan ASTRON. De Kloet gaat met zijn grant van 2,5 miljoen euro onderzoek doen naar de populaire muziek, hedendaagse kunst en queer cinema op het Chinese vasteland en in Hongkong. Hessels gaat in zijn onderzoek op zoek naar de oorsprong van snelle radioflitsen. Hij ontvangt 3,5 miljoen euro, waarvan 1 miljoen is bestemd voor de aanschaf van nieuwe computers en instrumentatie voor radiotelescopen.
Jeroen de Kloet (foto: Yiu Fai Chow)
Jeroen de Kloet (foto: Yiu Fai Chow)

‘Resilient Cultures’

De culturele sector op het vasteland van China en in Hong Kong verandert razendsnel, met name door processen van digitalisering en platformisering. Platforms als WeChat, Douban, Douyin/TikTok, Xiaohongshu en Weibo maken andere vormen van cultuur mogelijk, en creëren ook nieuwe publieken. In zijn project ‘Resilient Cultures – Music, Art, and Cinema in Mainland China and Hong Kong’ (RESCUE) onderzoekt de Kloet de veerkrachtigheid van popmuziek, kunst en queer cinema in een snel veranderende culturele, technologische en (geo-)politieke context.

Binnen RESCUE gaat de Kloet een netwerk opzetten van wetenschappers, cultuurbeoefenaars en ngo’s op het Chinese vasteland, in Hongkong, Oost-Azië en Europa. Om de sociale impact van het project te vergroten komen er verschillende workshops, een podcastreeks, performances, outreach-activiteiten op grote muziekfestivals, participatieve kunstprojecten, filmvertoningen en een tentoonstelling.

De onderzoeksbevindingen zullen gaan getuigen van de meerstemmigheid, diversiteit en vitaliteit van culturele producties op het Chinese vasteland en in Hongkong. Daarnaast hoopt de Kloet dat ze ook zullen inspireren en tot verbindingen gaan leiden met andere plaatsen in de wereld.

Jason Hessels (foto: Kirsten van Santen)
Jason Hessels (foto: Kirsten van Santen)

‘EuroFlash’

Over de herkomst van snelle radioflitsen is nog weinig bekend. De radiosignalen, die soms miljarden lichtjaren afleggen, lijken afkomstig uit andere sterrenstelsels. Recent onderzoek laat zien dat magnetars een mogelijke bron zijn van de radioflitsen, maar de eigenschappen van de snelle radioflitsen die tot nu toe zijn gedetecteerd wijzen op de mogelijkheid dat er meerdere soorten bronnen zijn. Dankzij nieuwe telescopen groeit het aantal detecties snel. Inmiddels zijn ook tientallen repeterende radioflitsen ontdekt.

Hessels en collega’s ontdekten in 2016 de eerste repeterende snelle radioflits van een bron buiten onze Melkweg. Sindsdien heeft hij met zijn onderzoeksgroep meerdere van deze repeterende bronnen nauwkeurig bestudeerd en teruggeleid naar hun sterrenstelsel van oorsprong. In zijn project ‘EuroFlash: Exploring the Origins of Fast Radio Bursts Using a Network of European Radio Telescopes’ wil Hessels met een gecoördineerd netwerk van Europese radiotelescopen het onderzoek naar de herkomst van repeterende radioflitsen systematisch gaan opzetten en uitvoeren.

Hessels gaat de geüpgradede LOFAR-telescoop en radiotelescoopschotels van het Europese VLBI-netwerk gebruiken om de hemel te scannen zoals nooit tevoren. Hij streeft ernaar zowel de verschillende oorsprongen van snelle radioflitsen te begrijpen als ze te gebruiken om het anders onzichtbare gas tussen sterren en sterrenstelsels te bestuderen. Dit zal ons inzicht geven in zowel de uitersten van het heelal als hoe sterrenstelsels in kosmische tijd evolueren.