Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Carla Hollak, hoogleraar metabole ziekten, in het bijzonder de erfelijke stofwisselingsziekten, aan de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam UMC, ontvangt op 30 mei de Akademiepenning van de KNAW. De KNAW kent de eervolle onderscheiding toe aan Hollak, omdat ze een boegbeeld is op het gebied van maatschappelijk geëngageerde geneeskunde en daarmee een inspirator voor een nieuwe generatie geneeskundigen. Ook is Hollak een aanjager van de discussie over de toe-gankelijkheid en betaalbaarheid van medicijnen. De KNAW reikt de Akademiepenning eens in de twee jaar uit aan een persoon die zich bijzonder heeft ingezet voor de bloei van de Nederlandse wetenschap.
Carla Hollak (foto: Anita Edridge)
Carla Hollak (foto: Anita Edridge)

De onderzoeksloopbaan van Carla Hollak is vooral gericht op zeldzame stofwisselingsziekten bij volwassen patiënten. Ze is op dit gebied een pionier: ze deed tal van studies, met name rond de ziekte van Gaucher en Fabry, en initieerde en redigeerde het eerste internationale handboek over stofwisselingsziekten bij volwassenen. In 2004 zette ze een polikliniek op voor deze groep en ontwikkelde samen met andere UMC’s een netwerk om richtlijnen op te stellen voor de behandeling van stofwisselingsziekten bij volwassenen.

Door haar lange ervaring met geneesmiddelen voor zeldzame ziekten ziet Hollak de positieve en minder positieve kanten van het huidige systeem van geneesmiddelenontwikkeling, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Ze doet daar onderzoek naar en denkt in binnen- en buitenland mee hoe het beter kan. Landelijke bekendheid kreeg Hollak toen ze samen met apotheker Marleen Kemper zorgde dat een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte beschikbaar bleef door een apotheekbereiding.  In 2019 kwam mede door haar betrokkenheid het platform Medicijn voor de Maatschappij tot stand dat de beschikbaarheid van deze zogenoemde ‘weesgeneesmiddelen’ wil verbeteren. Hollak koppelt hierbij wetenschap aan praktijk: van academische productontwikkeling tot toelatingstrajecten.  

Wetenschap en maatschappij

‘Carla Hollak levert met haar werk een cruciale en vernieuwende bijdrage aan de maatschappelijke betekenis van de geneeskunde. Dat doet ze door haar baanbrekende wetenschappelijk onderzoek niet alleen vruchtbaar te maken voor individuele patiënten maar ook voor maatschappelijke vraagstukken’, vertelt Peter-Paul Verbeek, rector magnificus van de UvA. ‘De UvA is enorm trots dat de KNAW haar nu onderscheidt met de zeer eervolle Akademiepenning. Een welverdiende erkenning voor Carla’s grote betekenis voor wetenschap en samenleving.’  

Uitreiking

De uitreiking van de Akademiepenning is op dinsdagmiddag 30 mei tijdens de Akademiemiddag, de jaarvergadering van de KNAW. Juryvoorzitter Ron Fouchier spreekt de laudatio uit. Op het programma staan verder lezingen van UvA-rector magnificus Peter-Paul Verbeek en KNAW-president Marileen Dogterom.

Over de Akademiepenning

Sinds 1983 kent de KNAW Akademiepenning eens in de twee jaar toe aan iemand die zich in Nederland verdienstelijk heeft gemaakt voor de bloei van de wetenschap in ruime zin. Eerdere winnaars waren onder anderen Alexander Rinnooy Kan, Dick Swaab, Paul Schnabel, Robert-Jan Smits, Trudy Dehue en Jaap van Dissel.