Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en onderwijs werken er straks samen aan belangrijke tech-vraagstukken van morgen. In september openen de deuren, maar MKB-bedrijven en scale-ups kunnen zich vast inschrijven voor een kantoorruimte in LAB42. Het duurzame en circulaire gebouw dat ontworpen is met een vierde ‘o’ in het achterhoofd: ontmoeting.

De gevel van LAB42
De gevel van LAB42

Onderwijs- en onderzoeksruimtes, werkplekken, studieplekken en vooral veel groen en licht. Marlies Veldman, UvA-projectmanager van de bouw, kijkt met vertrouwen vooruit naar de opening. ‘Dit gaat hopelijk voldoen aan verwachtingen van de bewoners, maar nog mooier zou het zijn als we de verwachtingen ook kunnen overtreffen.’ De combinatie van de bijzondere inrichting en de aansluiting met het Science Park, waar ongeveer 2.300 studenten in AI en digitale innovatie, 175 bedrijven en 500 onderzoekers te vinden zijn, maken LAB42 tot een hub op het gebied van digitale innovatie en AI.

Kantoren

In het hart van het gebouw hangt de brug, met daaromheen plaats voor de kantoren voor MKB, andere bedrijven en scale ups op het gebied van AI. Eén van de favoriete onderdelen van Veldman. ‘De brug is de verbinding tussen het geroezemoes van horeca en studenten op de begane grond en de stilteplekken voor onderzoeksinstituten bovenin. Hier loopt het een over in het ander en gaat het bedrijfsleven de studenten en onderzoekers ontmoeten.’

Door indeling en lichtinval heeft het gebouw een open karakter. Het is makkelijk even naar elkaar toe te lopen en kennis te maken.

Potentieel personeel

Die ontmoeting kan een oplossing zijn voor een van de grote uitdagingen van tech-bedrijven in Nederland: het vinden van geschikt gespecialiseerd personeel. Dat (potentiële) personeel zit straks in het gebouw zelf. Geïnteresseerde ondernemers  kunnen kiezen uit een flexplek in het gebouw, een vast bureau of een kantoor waar tussen de 2 en 10 werkplekken te realiseren zijn.

Elkaar zien zitten

Het vele daglicht en de open ruimtes zorgen voor een gezond werkklimaat. Het grote atrium met hoog plafond, speelse vides en gevarieerde werkruimtes, maken bewoners goed zichtbaar voor elkaar. ‘Omdat je elkaar ziet is het makkelijk even naar elkaar toe te lopen voor een overleg of kennis te maken. Die zichtbaarheid zorgt ook voor een bepaalde levendigheid in het gebouw, je ziet wie waar aan het werk is.’

Energieneutraal en circulair

Een van de bijzonderheden en uitdagingen van de bouw en het ontwerp is dat LAB42 een energieneutraal gebouw van 12.000 m2 is. Dit betekent dat het gebouw net zoveel energie produceert als het nodig heeft. Daar zijn onder meer 1800 m2 zonnepalen voor nodig. ‘Die pasten niet allemaal op het dak, dus zochten we naar creatieve oplossingen’, zegt Veldman. Dat werd de zuidwest gevel. Daar verdicht een patroon van open en gesloten panelen zich naar de top van het gebouw toe. Een verwijzing naar een binaire code, als knipoog naar de informatica die in het gebouw onderwezen wordt.

Op schema en binnen budget

Als het gebouw halverwege juni opgeleverd wordt, is het de beurt aan de UvA en de faculteit om LAB42 in te richten en gereed te maken voor de gebruikers. Halverwege augustus moet het gebouw echt klaar zijn. Veldman: ‘Dan is in 4 jaar en 6 maanden een totaal nieuw gebouw gerealiseerd, op schema en binnen budget, dat is iets waar we – in een tijd vol onzekerheden op allerlei fronten -  trots op mogen zijn. Vanaf het begin stonden de neuzen dezelfde kant op: de architect, aannemer, bouwvakkers en projectbetrokkenen vanuit de UvA hebben strak samengewerkt. En dat zie je in het eindproduct.’