Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Portret Marten Verheij

Naam: Marten Verheij
Leeftijd: 20
Hoofdstudie: Future Planet Studies (UvA)
Minor: Gender en Seksualiteit (UvA)

'Op het eerste gezicht lijkt het misschien of mijn minor niet aansluit bij Future Planet Studies. Toch voel ik zelf wel een link. In mijn opleiding draait het om de toekomst van onze wereld en duurzaamheid. De richting die ik heb gekozen, bestudeert vooral de rol die politiek daarin speelt. Internationaal denken is daarbij natuurlijk van belang. Neem nu Afrika. Daar dragen ze maar voor een heel klein deel bij aan de uitstoot van broeikasgassen, maar ze betalen de hoogste prijs voor problemen die door de rijke landen worden veroorzaakt. En daar komt de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn minor Gender en Seksualiteit goed van pas. Een belangrijk begrip in de duurzaamheidsbeweging is namelijk milieu-racisme. Bepaalde groepen, in dit geval mensen van kleur, worden harder geraakt dan andere groepen.

Mijn studie en minor zijn beide grensoverschrijdend

Emancipatie, seksualiteit, feminisme: allemaal thema’s die mij al een lange tijd bezighouden. Dat heeft misschien ook te maken met mijn eigen seksuele oriëntatie, ik val op jongens. Dan ondervind je aan den lijve waar niet-heteroseksuelen mee te maken krijgen in onze maatschappij. Ik vind het belangrijk om daar meer over te weten te komen, vandaar mijn keuze voor deze minor. Ook onderwerpen als non-binair en transgender kwamen bijvoorbeeld aan bod. Superinteressant. Studenten die de behoefte voelden om over hun eigen seksuele identiteit te praten, konden hun verhaal hier kwijt. De werkgroepen voelden wat dat betreft echt als een "safe space".

Mijn keuze voor deze minor heeft zeker goed uitgepakt. Toch heb ik wel een tijdje getwijfeld, het aanbod is zo groot. Wat mij heeft geholpen, is heel goed nadenken over wat bij mijn belevingswereld aansluit. Dit onderwerp past écht bij me en gaat tot op bepaalde hoogte ook over mij. En die persoonlijke ervaring kan ik omgekeerd heel goed meenemen in mijn vakgebied straks, een hele mooie wisselwerking.'