Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Portret Maxime Gerber

Naam: Maxime Gerber
Leeftijd: 22
Studie: Scheikunde (UvA/VU)
Minor: Kunstgeschiedenis (UvA)

'Hoewel ik zeker tevreden was met mijn studiekeuze, voelde ik altijd de behoefte om naast Scheikunde ook iets heel anders te doen. Ik ben altijd breed geïnteresseerd geweest, al op de middelbare school. In mijn examenpakket zaten veel bètavakken, maar ook Frans en kunstgeschiedenis. Dat laatste vak besloot ik weer op te pakken, maar nu als minor. Een goede keuze. Je stapt echt in een andere wereld en afwisseling is iets waar ik altijd naar op zoek ben.

Vanwege het 15de lustrum van mijn studievereniging zou er een almanak verschijnen en daarvoor mocht ik Katrien Keune, hoofd Science bij het Rijksmuseum en gepromoveerd in de scheikunde, interviewen. Dat inspireerde mij later om voor mijn eindproject de vakgebieden Scheikunde en Kunstgeschiedenis te combineren. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een mail gestuurd naar Katrien met de vraag of ik mijn onderzoeksstage bij het Rijksmuseum mocht doen. Daar werd positief op gereageerd en ik ging met een researcher van het museum aan de slag om te onderzoeken hoe gassen in de vitrines de tentoongestelde kunstwerken kunnen aantasten. Een superleuk project en een onbetaalbare ervaring.

Je moet wel zelf de bal aan het rollen brengen

Door het project stak ik veel op over de conservering van kunst, maar het leerde me ook dat het goed is om uit je vertrouwde omgeving te stappen en dat je zelf achter dingen aan moet gaan als je iets wilt. Ook al heb je alleen een idee of slechts een gevoel: praat met je studieadviseur en informeer bij medestudenten. Stap op mensen af, er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt, maar je moet wel zelf de bal aan het rollen brengen. Gebruik je minor om je te verbreden, daar pluk je later de vruchten van, daar ben ik van overtuigd. Zelf heb ik meer studiepunten gehaald dan nodig waren voor mijn bachelor. Ja, dat heeft voor een klein beetje vertraging gezorgd, maar ik gun mezelf die tijd. Werken kan ik nog lang genoeg.'