Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Portret Mayla Kersten

Naam: Mayla Kersten
Leeftijd: 28
Studie: Taal en Communicatie (UvA)
Minor: Programmeren (UvA)

Eerst dacht ik dat Programmeren te nerdy voor mij zou zijn

'Intussen ben ik bezig met mijn master Information Studies, waarbij je leert hoe technologie het leven van mensen en het werk van organisaties beïnvloedt, maar mijn studieloopbaan is best bijzonder verlopen. Ik ben wat je noemt een "stapelaar": zonder volledig diploma ben ik met een colloquium doctum, een toelatingsbeschikking, toch op de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie aangenomen. Daar draaide het voor mij toch te veel om het vak marketing. Maar met mijn hbo-propedeuse op zak kon ik na een jaar de overstap maken naar de universiteit. Ik koos voor Taal en Communicatie, maar wist in het begin al dat ik mijn bachelor wilde combineren met programmeren.

 

Uiteindelijk durfde ik het ook echt aan om voor de minor Programmeren te kiezen, maar ik heb nog een tijd getwijfeld. Ik was bang dat het te "nerdy" voor mij zou zijn, te ingewikkeld. Gelukkig heb ik me niet laten afschrikken, want ik vond het zó interessant. Zeker, de werkdruk is best pittig, maar je leert uitgebreid de basis van het programmeren. Talen als Python en C komen aan bod, maar ook onderwerpen als cryptografie, databases en kunstmatige intelligentie passeren de revue. Uiteindelijk heb ik tijdens dat semester zelf een app ontwikkeld die mensen helpt beter voor hun kamerplanten te zorgen. 

De minor heeft me ook nog een leuke bijbaan opgeleverd, want inmiddels ben ik studentassistent bij werkcolleges van Programmeren. Nu kan ik anderen helpen die denken: dit is veel te moeilijk voor mij. Ik kan ze aan het begin al geruststellen door te vertellen dat je geen enkele voorkennis van programmeren nodig hebt en je intensief wordt begeleid. Het is juist heel goed om bij de keuze van je minor uit je comfortzone te stappen. Zo verbreed je je kennis en kom je tot nieuwe inzichten en ideeën. Het verbaast me nog regelmatig hoeveel ik aan mijn minor heb tijdens mijn master Information Studies.'