Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Interesse in een bijvak bij Psychologie? We bieden diverse vakken die interessant zijn voor studenten met weinig of geen voorkennis op het gebied van Psychologie. Dit zijn vakken zoals Developmental Psychology, Brain & Cognition, Work & Organisational Psychology, Clinical Psychology, Social Psychology, Neuropsychology. Heb je al meer voorkennis en wil je je kennis verdiepen? Dan kan je uit meer vakken kiezen.

Let op: voor vakken met ingangseisen weten we pas een week voor de start van het semester of er plekken beschikbaar zijn. Zodra we je verzoek hebben verwerkt, informeren we je per email over de uitkomst. Voor verzoeken ten aanzien van semester 1, betekent dit dat je een bericht ontvangt in de tweede helft van augustus. Voor semester 2 verzoeken is dat de tweede helft van januari. Voor deze momenten krijg je van ons geen bericht over mogelijke plaatsing in vakken.

Taal van het onderwijs

Alle hoorcolleges worden gegeven in het Engels. Werkgroepen worden aangeboden in het Engels of Nederlands, of er is de mogelijkheid te kiezen tussen een Engelse of Nederlandse groep. De toetsing is in het Engels, maar je mag essayvragen in het Nederlands beantwoorden. Voor de vakken van de specialisatie Klinische Neuropsychologie geldt dat deze enkel in het Nederlands worden aangeboden.

Aanmelding

Eerstejaars vakken

Voor de vakken zonder ingangseisen (jaar 1, met uitzondering van Research Methods & Statistics) kan je jezelf aanmelden in GLASS. Als bijvakstudent volg je geen werkgroepen voor de eerstejaarsvakken. Studenten van de opleiding Psychologie en studenten van opleidingen waarmee we regelingen hebben getroffen krijgen voorrang. 

Registratie vindt plaats via GLASS. Doorzoek Glass voor het juiste keuzevak en registreer je daar, of ga naar Glass via de studiegids. Let op: studenten worden NIET geplaatst op basis van het wie het eerst komt, wie het eerst maalt principe. 

De registratiedata vind je op studentensite. Om de informatie over Psychologie-vakken te vinden, selecteer dan 'Psychologie' in het opleidingenfilter.

Hogerejaars vakken

Studenten die zich willen aanmelden voor hogerejaars vakken moeten een registratieformulier voor bijvakkers invullen. Het formulier voor semester 1 van het academisch jaar 2024-2025 opent op maandag 10 juni.

Als je studeert aan een andere onderwijsinstelling dan de UvA dien je eerst een bijvakinschrijving te doen via Studielink. N.B. Als je een hbo-opleiding doet, dien je minimaal je propedeuse behaald te hebben. Je krijgt dan een UvA-studentnummer en een UvAnetID. Deze zijn nodig voor een aanmelding bij UvA-vakken.

 

  • Vakken zonder ingangseisen

    De volgende vakken kun je volgen zonder voorkennis, ongeacht hoe ver je in je eigen studie bent. N.B. HBO studenten moeten wel hun propedeuse behaald hebben.

    • Introductory Psychology (7201708PXY, 6 ec)
    • Brain & Cognition (7201709PXY, 6 ec)
    • Developmental Psychology (7201705PXY, 6 ec)
    • Work & Organisational Psychology (7201710PXY, 6 ec)
    • Social Psychology (7201711PXY, 6 ec)
    • Clinical Psychology (7201712PXY, 6 ec)
    • Neuropsychology (7201713PXY, 6 ec)
    • Behavioural Data Science (7201714PXY, 3 ec).

    Meer weten over de inhoud van deze vakken? Je kunt de vakinformatie vinden in de studiegids

  • Vakken met weinig ingangseisen (alleen van toepassing in Semester 1)

    Psychologie biedt ook vakken waar je geen specifieke kennis op het gebied van Psychologie voor nodig hebt, maar waarbij wel een eis is dat je minstens 60 ec bij je eigen opleiding hebt behaald. Deze vakken zijn:

    • Practical Training: Psychological communication (3 ec)
    • Fundamentals of Psychology (6 ec)
    • Scientific and Statistical Reasoning (9EC)

    We bieden ook vakken waar je geen specifieke kennis op het gebied van Psychologie voor nodig hebt, maar waarbij wel een eis is dat je minstens 60 ec bij je eigen opleiding en (binnen of buiten die 60 ec) voor minstens 12 ec aan sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethoden hebt behaald.

    Deze Current Topics vakken zijn:

    • A Clinical Perspective on Today's Issues (7203BK74XY)
    • Clinical Developmental and Health Psychology (7203BO48XY)
    • Consciousness: from Theory to the Clinic (7203BP48XY)
    • Equity, Diversity and Inclusion in the Workplace (7203BA24XY)
    • Current Topics: Stress in Health and Disease (7203BK75XY)
    • Introduction to Cultural Psychology (7203BS44XY)
    • Introduction to Sport and Performance Psychology (7203BA23XY)
    • Polarisation (7203BM47XY)
    • The Psychology of AI (7203BM45XY)

    Voor deze vakken dien je je aan te melden met het registratieformulier voor bijvakkers. In het formulier word je gevraagd om een overzicht (scan) mee te sturen van je studieresultaten tot nu toe, zodat helder is dat je minstens 60 ec hebt behaald bij je hoofdopleiding en – voor de Current Topics – minstens 12 ec op het gebied van sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Je kunt zo’n overzicht vragen bij de onderwijsbalie/administratie van je eigen opleiding.

  • Vakken waarbij specifieke voorkennis vereist is (alleen van toepassing in semester 2)

    Heb je al behoorlijk wat voorkennis op het gebied van Psychologie? Dan ben je mogelijk ook toelaatbaar tot onze specialistische vakken. Natuurlijk hangt het af van welke voorkennis je al hebt.

    Tijdens het tweede semester biedt elke specialisatie een vakkenpakket van 30 ec aan, verspreid over 4 of 5 vakken. We raden je aan om het pakket in zijn geheel te volgen, omdat je dan een zorgvuldig samengesteld programma hebt waarbij alle vakken op elkaar zijn afgestemd. Het is ook mogelijk om losse vakken uit de pakketten te volgen, maar vaak geldt dat je ook andere vakken uit het pakket moet hebben gehaald.

    De voorkenniseisen zijn voor de specialisatiepakketten zijn:

    • Minstens 60 ec van de eigen opleiding
    • Minstens 18 ec over sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethoden
    • Eisen kunnen verschillen per specialisatiepakket – zie hieronder

    Brain & Cognition
    Ingangseisen: vakken op eerstejaarsniveau over cognitieve psychologie (voor ten minste 4 ec) en biologische psychologie / neuropsychologie (voor ten minste 4 ec). Binnen ons eigen studieprogramma zijn dit de vakken Brain & Cognition (7201708PXY) en Neuropsychology (7201713PXY). Beide vakken zijn 6 ec.

    Psychological Methods 
    Tenminste 18 ec aan methoden en statistiek in de sociale wetenschappen. Binnen ons eigen studieprogramma zijn dit Research Methods and Statistics (7201704PXY, 12 ec) en Scientific and Statistical Reasoning (7202A701XY, 9 ec)

    Social Psychology
    Ingangseisen: vak op eerstejaarsniveau over sociale psychologie (tenminste 4 ec). Binnen ons eigen studieprogramma is dat Social Psychology (7201711PXY, 6 ec).

    Work and Organisational Psychology 
    Ingangseisen: vak op eerstejaarsniveau over arbeids- en organisatiepsychologie. Binnen ons eigen programma is dit Work & Organisational Psychology (7201710PXY).

    Clinical Psychology   
    Ingangseisen: vakken op eerstejaarsniveau over klinische psychologie/psychopathologie (≥ 6 ec), ontwikkelingspsychologie (≥ 6 ec), neuropsychologie (≥ 6 ec), gespreksvaardigheden (≥ 3 ec) en psychodiagnostiek (≥ 6 ec). Binnen ons eigen programma zijn dit Clinical Psychology (7201712PXY), Developmental Psychology (7201705PXY), Neuropsychology (7201713PXY), Psychological Communication (7202A703XY). Basiskennis/vaardigheden psychodiagnostiek zijn verweven met verschillende van onze eerstejaarsvakken en kunnen niet als een apart vak binnen ons studieprogramma gevolgd worden.

    Clinical Developmental Psychology 
    Ingangseisen: vakken op eerstejaarsniveau over klinische psychologie/psychopathologie (≥ 6 ec), ontwikkelingspsychologie (≥ 6 ec), neuropsychologie (≥ 6 ec), gespreksvaardigheden (≥ 3 ec) en psychodiagnostiek (≥ 6 ec). Binnen ons eigen programma zijn dit Clinical Psychology (7201712PXY), Developmental Psychology (7201705PXY), Neuropsychology (7201713PXY), Psychological Communication (7202A703XY). Basiskennis/vaardigheden psychodiagnostiek zijn verweven met verschillende van onze eerstejaarsvakken en kunnen niet als een apart vak binnen ons studieprogramma gevolgd worden.

    Clinical neuropsychology 
    Vier van de vijf vakken binnen deze specialisatie worden alleen in het Nederlands aangeboden.
    Ingangseisen: vakken op eerstejaarsniveau over klinische psychologie/psychopathologie (≥ 6 ec), ontwikkelingspsychologie (≥ 6 ec), neuropsychologie (≥ 6 ec), gespreksvaardigheden (≥ 3 ec) en psychodiagnostiek (≥ 6 ec). Binnen ons eigen programma zijn dit Brain & Cognition (7201709PXY), Clinical Psychology (7201712PXY), Developmental Psychology (7201705PXY), Neuropsychology (7201713PXY), Psychological Communication (7202A703XY). Basiskennis/vaardigheden psychodiagnostiek zijn verweven met verschillende van onze eerstejaarsvakken en kunnen niet als een apart vak binnen ons studieprogramma gevolgd worden.

    Voor deze vakken dien je je aan te melden met het registratieformulier voor bijvakkers. Deze vakken worden gegeven in semester 2. Het formulier komt eind semester 1 online te staan. In het formulier word je gevraagd om een overzicht (scan) mee te sturen van je studieresultaten tot nu toe, zodat helder is dat je minstens 60 ec hebt behaald bij je hoofdopleiding en tenminste 18 ec op het gebied van sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Ook moet je hebben voldaan aan de relevante ingangseisen van de specialisatievakken die je wilt volgen. Je kunt zo’n overzicht vragen bij de onderwijsbalie/administratie van je eigen opleiding.

    Nadere uitleg over de ingangseisen

    Voor specialistische vakken gelden behoorlijk hoge ingangseisen. Hierboven wordt de naam gegeven van een vak dat bij ons wordt gegeven en de ingangseis dekt. Maar: een equivalent vak is ook goed. Dus vragen we “psychological communication” en heb jij bij een andere opleiding het vak gespreksvaardigheden gehad, geef dat dan aan op het formulier waarmee je je inschrijft.