Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Johan van Benthem

Prof. dr. Johan F.A.K. van Benthem (1949) is sinds 1 september 2003 universiteitshoogleraar aan de UvA met als aandachtsgebied de logica en haar toepassingen in de taalkunde, filosofie, informatica en cognitiewetenschap.

Prof. dr. Johan F.A.K. van Benthem
Foto: Jeroen Oerlemans

Hij zal het interdisciplinair onderzoek tussen de alfa-, gamma- en bèta-disciplines op het gebied van informatie- en cognitiewetenschappen verder bevorderen. Dat laatste, nog jonge, vakgebied beslaat onder meer taal, waarneming, aandacht, redeneren, denken, leren en communicatie.

Van Benthem is een internationaal erkende toponderzoeker op het gebied van de logica en haar toepassingen. Hij studeerde in 1972 en 1973 cum laude af in de studies Wiskunde en Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. In 1977 promoveerde hij aan deze universiteit. Van 1977 tot 1986 was hij lector en later hoogleraar Symbolische logica aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1986 werd Van Benthem hoogleraar Wiskundige logica en wijsbegeerte der wiskunde aan de UvA.

Sinds 1991 is hij lid van de Academia Europaea, en sinds 1992 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Van Benthem stond aan de wieg van het Instituut for Logic Language and Computation (ILLC), het onderzoeksinstituut van de UvA waarin wetenschappers op het gebied van logica, informatica en wijsbegeerte samenwerken.

Van Benthem ontving in 1996 de Spinoza-premie voor zijn gehele wetenschappelijke onderzoek. Hiermee onderscheidt de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onderzoekers met voortreffelijke wetenschappelijke verdiensten.

Voorts bezet hij vanaf 1991 de Bonsall Visiting Chair of Humanities aan Stanford University, California (VS), met tenure sinds 2005. Dit najaar is Van Benthem benoemd op de endowed Henry Waldgrave Stuart Chair van Stanford University (California, VS). Deze leerstoel in de Wijsbegeerte is gevestigd aan Stanfords School of Humanities & Sciences. Ieder voorjaar doceert hij logica aan het Department of Philosophy en doet hij onderzoek aan het interdisciplinaire Center for the Study of Language and Information (CSLI) van Stanford. Rond dit contact vinden geregeld studentenuitwisselingen en dubbelpromoties plaats tussen Stanford en de UvA.

Tsinghua University

Van Benthem werd onlangs tevens benoemd tot Weilun Visiting Professor of Humanities aan Tsinghua University (Beijing, China). Rond dit nieuwe contact vindt een samenwerking plaats tussen logici in Nederland en China die in de komende jaren verder zal worden geïntensiveerd. Er wordt onder andere gewerkt aan een vertaalproject (naar het Chinees) van een selectie uit Van Benthems werk, en aan gezamenlijke conferenties en het eerste Chinese logicatijdschrift.