Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Maarten de Rijke

Prof. dr. Maarten de Rijke is per 1 september 2018 universiteitshoogleraar AI and Information Retrieval.

Maarten de Rijke

Over de leerstoel

De hoeveelheid informatie om ons heen is de afgelopen decennia exponentieel gestegen. Met gebruik van artificiële intelligentie kan geleerd worden van de interactie tussen informatiesystemen en gebruikers om zowel de informatie dynamisch aan te passen aan de gebruiker als het systeem te verbeteren. De Rijke gaat zich als universiteitshoogleraar richten op het ontwikkelen van nieuwe algoritmes om mensen van informatie te voorzien. Het gaat hierbij om methodes die leren van het gedrag van gebruikers om de aangeboden informatie dynamisch bij te stellen: ‘zelflerende zoekmachines, aanbevelingssystemen en conversationele agenten’. Inzet is om met behulp van AI-technieken te komen tot een nieuwe algoritmiek, die inzetbaar is in een groot aantal gebieden.

Over Maarten de Rijke

Maarten de Rijke (1961) is sinds 1998 verbonden aan de UvA, sinds 2004 als hoogleraar Information Retrieval aan het Instituut voor Informatica van de UvA. Sinds 2018 is hij tevens directeur van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), dat gericht is op de gezamenlijke ontwikkeling van AI-technologie door middel van industrie-labs met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Ook is De Rijke programmaleider van het programma ‘De Digitale Samenleving’ van de VSNU. In 2017 ontving hij de Tony Kent Strix Award, een erkenning voor zijn bijzondere bijdragen aan het vakgebied Information Retrieval. De Rijke is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en zit in de het bestuur van eHumanitesNL, een nationaal platform dat expertise en onderzoek samenbrengt op het gebied van ontwikkeling en gebruik van digitale technologieën in de geestes- en sociale wetenschappen.

De Rijke was van 2014 tot 2017 directeur van Amsterdam Data Science, aan samenwerking tussen UvA, VU, HvA en het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) op het gebied van Data Science. Van 2011 tot 2016 leidde hij ook een nationaal onderzoeksteam op het gebied van Information Retrieval binnen het publiek-private onderzoeksprogramma COMMIT. De Rijke verwierf onder meer een Pionier Personal Innovation Grant, een Warwick Research Fellowship, en een groot aantal beurzen van NWO en industriële partijen.

Universiteitshoogleraren

Het is de taak van de universiteitshoogleraren om een impuls te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen, en een belangrijke bijdrage te leveren aan de profilering van de universiteit. De universiteitshoogleraren zijn niet verbonden aan één bepaald vakgebied of faculteit. Naast Maarten de Rijke heeft de UvA nog vier universiteitshoogleraren: Frank Vandenbroucke, Robbert Dijkgraaf, Alexander Rinnooy Kan en Patti Valkenburg.