Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA heeft de ambitie om pionier te worden op het gebied van duurzaamheid. We streven de komende jaren naar fors minder afval. Het afval dat op de UvA campussen wordt geproduceerd wordt zoveel mogelijk gerecycled. We maken er een nieuwe grondstof van, zoals biogas, of een nieuw product, bijvoorbeeld een bankje in het park.

Ons afvalbeleid: reduceren en recyclen

Minder afval realiseren we onder andere door bewust te kiezen wat we (niet) inkopen en waar we inkopen. Dat geldt onder andere voor verpakkingsmaterialen zoals herbruikbare bekers en bakjes. Onze reductiedoelstelling is: 33% minder afval in 2026 dan in 2021*. Dat is ca. 540.000 kg minder afval. 

*Door de COVID-periode was er in 2020 en 2021 minder afval. De percentages zijn mede gebaseerd op metingen in 2016.  

Afval goed scheiden, gescheiden ophalen en gescheiden verwerken is de meest effectieve manier om van het afval meer nieuwe grondstoffen en producten te kunnen maken. Op 1 september 2022 werd bij de UvA een nieuwe manier van afval scheiden ingevoerd. Onze doelstelling is om in 2026 minimaal 70% van het ingezamelde afval weer in te zetten als grondstof.

Afval scheiden in 4 stromen

Op alle locaties scheiden we het afval in deze 4 afvalstromen:

Belang van het goed scheiden van afval

Afval dat niet in de juiste bak wordt gegooid zorgt er meestal voor dat al het afval in die bak verbrand moet worden. Afval scheiden klinkt simpel, maar in de praktijk blijkt het niet altijd eenvoudig of logisch om de juiste bak te kiezen. Bij de bakken staat daarom aangegeven wat in welke bak hoort. Twijfel je? Hier vind je een uitgebreide lijst met welk afval waar hoort.

Heb je een vraag of een opmerking? 

Laat het ons weten via de Servicedesk FS, servicedesk-fs@uva.nl of bel +31 (0)20 525 1403.