Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Duurzaam afval scheiden

De UvA heeft de ambitie om pionier te worden op het gebied van duurzaamheid. Een circulaire manier van omgaan met afval draagt hieraan bij. Het doel is het verlagen van de productie van afval.

Bij de UvA willen we op een andere meer duurzame manier afval gaan scheiden. Van september tot en met december wordt getest wat de beste aanpak daarvoor is bij de universiteit.

Circulariteit

Circulariteit, ofwel het hergebruik van grondstoffen, is een belangrijk uitgangspunt. De wens is om samen te werken met afvalpartners die van het afval (grondstoffen voor) nieuwe producten maken.

Belang van afval sorteren

Het is alleen mogelijk om nieuwe producten te maken van afval wanneer het afval gesorteerd wordt aangeleverd bij. Als het afval niet goed is gesorteerd dan kan de afvalverwerker het besluit nemen dit niet aan te nemen. Het afval gaat dan naar een verbrandingscentrale en dat is de minst duurzame manier van afvalverwerking. Er kunnen dan ook geen grondstoffen voor nieuwe producten van worden gemaakt. 

Pilot afval scheiden

De UvA en de HvA werken samen aan een pilot om te onderzoeken wat het beste werkt. De nieuwe afwalwijze wordt op beide instellingen in gevoerd in de zomer van 2021.

Verschillende manier van afval scheiden

Op diverse locaties worden verschillende manieren van afval scheiden getest.

Manier 1

Deze pilot start in september op Science Park Amsterdam.

  • De huidige algemene afvalbakken worden verwijderd in de ruimtes/op de verdiepingen.
  • Afvalbakken voor GFT en etensresten, koffiebekers, papier, plastic verpakkingen en drinkpakken en restafval. Twijfel je over wat waar hoort, hierbij een aantal voorbeelden.
  • Dit afval wordt verwerkt tot grondstoffen en/of nieuwe producten.

Tip: Wist je bijvoorbeeld dat een kassabon in verband met de gebruikte coating niet hoort bij papier, maar bij restafval? En een gebruikte papieren zakdoek bij het gft-afval gegooid mag worden?

Manier 2

Deze pilot start september 2020 op een HvA-locatie.

  • Afvalbakken voor zogenoemd ‘nat afval’ en ‘droog afval’. Nat afval bestaat voornamelijk uit afval wat je kunt eten en drinken of hiermee in contact is geweest. Bij droog afval hoort het overige afval.
  • Ook worden koffiebekers apart ingezameld en komt naast elke printer een bak voor papier.
  • Bij deze manier van afval scheiden sorteert het afvalverwerkingsbedrijf na inzameling het natte en droge afval in stromen die goed gerecycled kunnen worden tot grondstoffen en nieuwe producten.

Manier 3

Deze pilot start september 2020 op een HvA-locatie.

  • Afvalbakken voor GFT en etensresten, ‘ik weet het niet’ en droog afval. Droog afval is letterlijk al het afval wat niet vochtig is. Twijfel je waar het afval bij hoort? Dan mag je het bij ‘ik weet het niet’ gooien.
  • Bij printers staan ook afvalbakken voor papier.

Bij deze manier van afval scheiden sorteert het afvalverwerkingsbedrijf na inzameling het natte en droge afval in stromen die goed gerecycled kunnen worden tot grondstoffen en nieuwe producten