Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA doet onderzoek dat ertoe doet. We werken aan een duurzame, rechtvaardige en gezonde toekomst. Dit doen we met vernieuwend onderzoek naar complexe maatschappelijke uitdagingen.

Facultair en interdisciplinair onderzoek

Elke faculteit doet op haar eigen terrein hoogwaardig onderzoek dat bijdraagt aan het vergroten van kennis en het oplossen van maatschappelijke problemen.

Daarnaast legt de UvA de nadruk op een aantal toonaangevende interdisciplinaire onderzoeksterreinen. Het doel van deze zwaartepunten is het verkennen en stimuleren van vernieuwing door het samenbrengen van verschillende disciplines, ver over de faculteitsgrenzen heen. 

Voorbeelden van ons multidisciplinaire onderzoek:

  • Human(e) AI – Brengt onderzoekers bij elkaar die werken aan de juridische, ethische en maatschappelijke gevolgen van AI en geautomatiseerde besluitvorming.
  • Brain and cognition – Behandelt het volledige spectrum van hersencel tot sociaal gedrag. Medici, psychologen, taalkundigen, neurologen, economen, gedragskundigen, biologen en logici werken hierin samen.
  • European studies – Richt zich op grote maatschappelijke uitdagingen, zoals duurzaamheid, migratie en privacy, in een Europese context. Een samenwerking tussen 4 faculteiten.

Lees meer over het onderzoek aan de UvA

Excellent promotieonderzoek

Elk jaar promoveren ongeveer 500 kandidaten bij de UvA. De UvA biedt een stimulerende onderzoeksomgeving waarin promovendi hun talent optimaal kunnen ontplooien. Het wetenschappelijk onderzoek behoort op vele gebieden tot de internationale top. De universiteit is dan ook succesvol in de nationale en internationale competitie om externe onderzoeksgelden.

Meer over promoveren aan de UvA

Ondersteuning voor onderzoekers

De UvA heeft veel aandacht voor de ondersteuning van onderzoekers bij het voorbereiden, uitvoeren en afronden van hun onderzoek. Of het nu gaat om het aanvragen van financiering, het opslaan van data of het publiceren van de resultaten, onderzoekers vinden alle benodigde informatie via het Research Support Portal.

Ga naar het Research Support Portal

Expertise op vele terreinen

Als vooraanstaande onderzoeksuniversiteit heeft de UvA een schat aan kennis in huis. UvA-onderzoekers komen dan ook veelvuldig aan het woord in diverse media om uitleg te geven over actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen op hun onderzoeksterrein.

Een selectie van onze experts zie je hier