Sinds september 2016 ben ik een NWO-gefinancierde promovendus bij ASCA (Amsterdam School for Cultural Analysis) en verbonden aan het departement Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam. Momenteel ben ik een Visiting PhD Researcher aan het Center for Southeast Asia Studies (CSEAS) aan de University of California, Berkeley.
Hiervoor ben ik als docent werkzaam geweest in de bachelor Media en cultuur binnen het departement Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en onderdeel van zowel het team Filmwetenschap als het Television and Cross-Media Culture team. Ook ben ik verbonden geweest aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) als docent Dutch Studies.
Mijn onderzoeksexpertise betreft de positie van media binnen de onderzoeksvelden memory studies, postcolonialism, travel studies en mobility studies met Nederlands-Indië en Indonesië als voornaamste onderzoeksonderwerpen. Ik heb zowel gepubliceerd als niet-gepubliceerd onderzoek gepresenteerd op nationale en internationale conferenties. Tot op heden zijn verscheidene publicaties van mijn hand verschenen over het koloniale discours in Nederlands-Indische reisverhalen en de relatie tussen home movies uit Nederlands-Indië en postkoloniale culturele herinneringen. Sinds 2019 ben ik redacteur van Indische Letteren, het wetenschappelijke tijdschrift van de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde. Het tijdschrift richt zich primair op de Nederlands-Indische letteren, maar publiceert ook artikelen over de Nederlands-Indische letteren in relatie tot media, geschiedenis, theater en kunst.
Mijn PhD-project, getiteld ‘Remembering Violence: Cultural memory, popular culture and the Indonesian War of Independence’, wordt gefinancierd door de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) als onderdeel van het financieringsinstrument ‘Promoties in de geesteswetenschappen’. Het onderzoek zal worden uitgevoerd binnen de Amsterdam School for Cultural Analysis, de Amsterdam Centre for Globalisation Studies en door middel van veldonderzoek in Indonesië. Mijn promotoren zijn prof. dr. ir. Jeroen de Kloet (UvA), een expert op het gebied van globalisation studies met een focus op Azië en hedendaags China, en dr. Leonie Schmidt (UvA / SOAS, University of London), een expert op het gebied van Indonesische visuele cultuur.
Samenvatting:
Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Nederlandse militairen structureel geweld gebruikten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Het daaropvolgende publieke debat toonde een behoefte naar duidelijkheid over deze periode. Een urgente vraag die hierop betrekking heeft, is hoe deze periode vanuit Indonesië wordt herinnerd. Omdat getuigenissen steeds schaarser worden in verband met de hoge leeftijd van betrokkenen, wordt media als drager en bron van herinneringen steeds belangrijker. Dit project onderzoekt daarom hoe het geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog door middel van Indonesische populaire cultuur wordt herinnerd door de productie, constructie en consumptie van deze cultuurproducten te analyseren.
Arps, Arnoud. "Geschoten in Indonesië: Geweld tijdens de dekolonisatie herinnerd in Indonesische oorlogsfilms." Indische Letteren 32.1 (2017): 33-50.
"Carte Blanche: Het geweld en de faam van Raymond Westerling in dekolonisatieliteratuur" gepresenteerd op het 'Indische Letteren Symposium 2017: Indische beroemdheden' te Bronbeek, georganiseerd door de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde (Arnhem, 5 november 2017).
"Pop patriotism and violent memories: Remembering the Indonesian War of Independence through contemporary Indonesian popular culture" gepresenteerd als openbare lezing aan de Universitas Gadjah Mada te Yogyakarta, georganiseerd door het departement Geschiedenis (Yogyakarta, 16 augustus 2017).
"Prosthetic memories of a violent struggle: The Indonesian War of Independence in contemporary film perjuangan" gepresenteerd op IACS Conference 2017 georganiseerd door de Inter-Asia Cultural Studies Society (Seoul, 30 juli 2017).
"The laughing giant and the people: Prosthetic memory, cinema and the Indonesian War of Independence" gepresenteerd op ICAS 10 Chiang Mai 2017 georganiseerd door de International Convention of Asian Scholars (Chiang Mai, 21 juli 2017).
"Weg naar Indië: De waarde van Indische home movies als familiale film en cultureel erfgoed" gepresenteerd op de 59e Tong Tong Fair (Den Haag, 26 mei 2017).
Gastspreker tijdens de openingsdiscussie van de 'Trauma Studies in the Digital Age' workshop, georganiseerd als onderdeel van de Marie Skłodowska-Curie onderzoeksbeurs uitgevoerd door dr. Anna Menyhért aan de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam, 10 mei 2017).
“Geschoten in Indonesië: Geweld tijdens de dekolonisatie herinnerd in Indonesische oorlogsfilms” gepresenteerd tijdens de lezingenmiddag “Indië herinnerd’ georganiseerd door de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde (Leiden, 3 februari 2017).
“Remembering Violence: Cultural memory, popular culture and the Indonesian War of Independence” gepresenteerd op het RMeS Winterschool & Graduate Symposium 2016-17, georganiseerd door de Erasmus Research Centre for Media, Communication and Culture en de Research School for Media Studies (Rotterdam, 20-21 januari 2017).
BA onderzoekswerkgroep en eindwerkstuk Media en cultuur: Oorlogsgeweld herinnerd in film
Deze onderzoekswerkgroep richt zich op de vraag hoe het geweld tijdens oorlogen uit het verleden herinnerd wordt in hedendaagse oorlogsfilms, waarbij er uit wordt gegaan van het theoretische idee dat oorlogsfilms zowel drager als bron zijn van herinneringen. Studenten schrijven binnen dit onderwerp hun bachelorscriptie, waarbij ze zelfstandig literatuuronderzoek verrichten aan de hand van een zelf geformuleerde probleemstelling.
Gastcollege bij het MA vak Een tint van het Indische Oosten: Indisch-Nederlandse reisverhalen 1800-1945 (Universiteit Leiden)
Tijdens dit college bestuderen studenten hoe reizigers de Nederlandse kolonie ‘zagen’. Het doel van mijn gastcollege was illustreren hoe een student een koloniale tekst analyseert en interpreteert. Dit deed ik aan de hand van Augusta de Wit’s Java, feiten en fantasiën (1905) en Mary Louise Pratt’s theorieën uit Imperial Eyes (1992).