Dr. Peter van Dam is Universitair Docent geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en coördinator van de onderzoeksmaster geschiedenis. Hij is gefascineerd door de vraag hoe mensen hun zorgen en wensen vertalen naar maatschappelijk engagement. Een belangrijk onderwerp is daarbij de relatie tussen religie en maatschappelijke organisatie. In zijn huidige onderzoek peilt hij de vervlochten geschiedenis van duurzaamheid en de consumptiemaatschappij .
Hij coördineert de onderzoeksgroep 'Environment & Society: contestation & governance', die analyseert hoe mensen dachten, actievoerden en onderhandelden over milieu en klimaat.
Geselecteerde publicaties
- 'The Age of Interdependence: Varieties of Sustainability in the Low Countries during the Twentieth Century' (2022) [themanummer BMGN/LCHR].
- 'Trajectories of Global Solidarity: Fair Trade Activism Since the 1960s' (2019) [forum Contemporary European History]
- Wereldverbeteraars: een geschiedenis van fair trade (Amsterdam 2018)
- Een calvinistisch land? Religie in Nederland (Amsterdam 2018)
- 'The Rise of Consumer Society' (2017) [met Joost Jonker, themanummer BMGN/LCHR]
- Achter de zuilen. Op zoek naar religie in naoorlogs Nederland (Amsterdam 2014) [uitgegeven met James Kennedy en Friso Wielenga]
- Onbehagen in de polder. Nederland in conflict sinds 1795 (Amsterdam 2014) [uitgegeven met Bram Mellink en Jouke Turpijn].
- "Vervlochten geschiedenis. Hoe histoire croisée de natiestaat bedwingt", Tijdschrift voor Geschiedenis 125 (2012) 1, 97-109.
- Staat van verzuiling. Over een Nederlandse mythe (Amsterdam 2011).
- Religion und Zivilgesellschaft. Christliche Traditionen in der niederländischen und deutschen Arbeiterbewegung (Münster 2010).
(Zie het tabblad 'Publicaties' voor een volledig overzicht)