Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Drs. A. (Bart) Groeneveld BA

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Voorlichting & communicatie FNWI
Fotograaf: UvA

Bezoekadres
  • Science Park 904
  • Kamernummer: C2.148
Postadres
  • Postbus 94216
    1090 GE Amsterdam
  • VO HO netwerk Bètapartners

    De Universiteit van Amsterdam is lid van Bètapartners, een netwerk van de vier hoger onderwijs instellingen (VU, UvA, HvA en Inholland) en 45 scholen voor voortgezet onderwijs in regio Groot-Amsterdam.

    Zij hebben de handen ineen geslagen om de keuze van havo en vwo leerlingen voor bèta- en technische studies aantrekkelijker te maken en het onderwijs in deze vakken te verbeteren. Het netwerk heeft zich ontwikkeld tot een platform voor kennisdeling en kennisontwikkeling en een proces- en projectmotor voor innovatie en kwaliteit in het voortgezet onderwijs. Belangrijk onderdeel van het netwerk is de detachering van docenten uit het middelbaar onderwijs. Taak van deze docent is het peilen bij vakgenoten van de behoefte op het gebied van professionalisering. Vanuit de expertise van de HO instelling organiseert de docent vervolgens cursussen in samenwerking met de afdeling communicatie - outreach. Bij de herziening van het curriuclum natuurkunde hebben UvA wetenschappers bijvoorbeeld de inhoud verzorgd  voor een cursus over relativiteit. Hiermee blijven docenten natuurkunde bij in hun vak en kunnen zij hun leerlingen voorzien van de meest actuele wetenschappelijke kennis.

    De FNWI levert een grote bijdrage aan de activiteiten van het netwerk. Er zijn niet alleen cursussen voor docenten. Ook voor leerlingen bieden we activiteiten:

    • Masterclasses: voor leerlingen die over de randen van het schoolvak willen kijken en die verdieping willen die op school niet altijd geboden kan worden vanwege het ontbreken van de kennis dan wel van de faciliteiten organiseren we masterclasses. Dit zijn meerdaagse bijeenkomsten die ingaan op onderzoek dat we doen op de FNWI. College en practicum wisselen elkaar af.
    • Sciencelab: een hele klas bezoekt de fnwi en doet een practicum dat aansluit bij de lesstof van school. Leerlingen maken aldoende kennis met de universiteit via de vakinhoud.
    • Leskisten: we lenen kosteloos materialen uit aan scholen die ze zelf niet voorhanden hebben, maar die wel een waardvolle aanvulling betekenen op de les. Te denken valt aan pcr-apparatuur i.c.m. gelelctroforese bakken en pipetten.
    • Reizende sciencelabs: studenten reizen af naar de school en nemen apparatuur mee om een verdiepend practicum op locatie te geven. Hiermee bedienen we scholen in heel Nederland.

    Om deel te kunnen nemen aan de activiteiten hoeft de school geen lid te zijn van het netwerk. Alle activiteiten zijn beschikbaar voor alle scholen via een instellingsonafhankelijk loket. Dit loket heet Its Academy.

    Heb je zelf een idee voor een masterclass, sciencelab of leskist? Neem contact op met mij en we kijken of en hoe we iets op kunnen zetten.

    Bètapartners is het VO HO netwerk in de Regio Noord Holland en Flevoland. De UvA FNWI participeert in dit netwerk.
  • FNWI en het basisonderwijs: het Wetenschapsknooppunt Amsterdam

    Het Wetenschapsknooppunt Amsterdam slaat een brug tussen de Universiteit en het primair onderwijs. We dragen bij aan professionaliseringstrajecten op het gebied van Wetenschap en Techniek, we lenen materialen uit en we verzorgen gastlessen (met materialen en/of kennis die op de school niet voorhanden is). Zoveel als mogelijk gaan we uit van het onderzoek dat we doen aan de UvA. De verbinding die de Universiteit op deze wijze maakt met een jonge doelgroep geeft wetenschappers de mogelijkheid eens op een ander manier vorm te geven aan valorisatie van hun onderzoek.

    Daarnaast verzorgen we in samenwerking met NEMO de kinderlezingen. Eenmaal per maand op een zondag gaat een wetenschapper in op een kindervraag. Samen met NEMO en met een medewerker van de afdeling communicatie outreach bereidt de wetenschapper deze lezing voor (voor sommige wetenschappers betreft het hier een niet gebuikelijke doelgroep - ondersteuning is dan welkom) .

    Ook een kinderlezing verzorgen? Schroom niet en neem contact mij op.

    Wetenschapsknooppunten bestaan in het hele land. Een groot aantal universiteiten in Nederland heeft een Wetenschapsknooppunt.

    De Universiteit van Amsterdam bedient de regio Noord-Holland. Voor andere regio’s, zie www.wetenschapsknooppunten.nl. 

  • Nevenwerkzaamheden
    • Geen nevenwerkzaamheden