Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het merendeel van directies (90%) plaatst het thema organisatiecultuur in hun top drie van prioriteiten. Toch is het in de praktijk lastig om met cultuur aan de slag te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 30% van deze leiders aangeeft dat er op een effectieve manier werk wordt gemaakt van cultuur ambities. 

Een goede organisatiecultuur wordt gezien als een competitief voordeel, op meer fronten dan personeelsbeleid alleen. Maar om dit te weten, is iets anders dan er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

In veel organisaties wordt de potentie van cultuurverandering onbenut. We weten dat het kan en moet, maar we weten niet hoe we die cultuur duurzaam kunnen veranderen. De zogenaamde knowing-doing gap is realiteit! 

Net als een strategisch plan of een financieel plan heeft iedere organisatie daarom een evenwichtig cultuurplan nodig. 

Waarom deze Masterclass?
Praktijk en Wetenschap

We delen de laatste wetenschappelijke inzichten en focussen ons op cultuurontwikkeling aan de hand van dagelijkse, schaalbare cultuurinterventies. 

Praktijk en Wet
Kennis & praktisch
10 kerninzichten

10 kerninzichten en een concrete toolkit om de culturele knowing-doing kloof in je organisatie te helpen dichten.

Kerninzichten
Kerninzichten
Persoonlijke ontwikkeling

Zit je nog niet aan het stuur van organisatie- en cultuurontwikkeling? Het kan na de opleiding zomaar gebeuren!

Ontwikkeling
Persoonlijke groei

Het Programma 

In deze masterclass krijg je inzicht in hoe de knowing-doing gap verkleind kan worden en werken we aan de hand van concrete praktijken, tools en scripts toe naar verschillende manieren om jouw cultuurplan handen en voeten te geven. 

Verwacht geen heil van grote transitieprogramma’s, want deze werken niet. Cultuur bouw je dag na dag op! Het is een belangrijke insteek van dit programma: Cultuur ontwikkelen aan de hand van dagelijkse, schaalbare cultuurinterventies. 

Maar we gaan ook meer fundamentele thema’s niet uit de weg: Hoe breng je cultuur in kaart? Hoe bouw je nieuwe gedragingen en gewoontes op? En hoe blijf je op een volgehouden wijze aandacht hebben voor organisatiecultuur? 

De modules
  • Module 1 - Culture is the soil! Een systeem-diagnostische blik

    Spreker: Geert Geens

    In deze sessie ga je aan de slag met je eigen cultuurvragen…klein of groot! En natuurlijk…hoe houd je deze aandacht ook gaande? We besteden hier ook aandacht aan het de opbouw van een aangepast cultureel dashboard

  • Module 2 - Interventies

    In deze sessie verkennen we de verschillende (interventie)benaderingen: de psychologische, sociologische en antropologische aanpak van cultuurontwikkeling. 

  • Module 3 - The Big 5 (& the Ugly Five)

    Sprekers: Hans Donckers & Geert Geens (Beanmachine) 

    In deze sessie staan we stil bij de Big Five van cultuurontwikkeling: verhalen, rituelen, helden/leiderschap, waarden en paradigma’s. En met uitstapjes naar de Ugly Five; de lastige en soms lelijke zijde van deze culturele gelaagdheid. 

  • Module 4 - Cultuur in teams uitbouwen

    Spreker: KUL-sportfaculteit 

    In deze sessie zoomen we in op het bouwen aan sterke teamculturen

  • Module 5 - Programmatuur voor onderhoud, renovatie en sanering van cultuur

    Met Dr. Sara Bastiaensens 

    Werken aan organisatiecultuur vraagt om doordachte programmatuur en systematiek. In deze sessie gaan we op zoek naar de verschillende stappen die vereist zijn om met cultuuruitdagingen om te gaan. 

  • Module 6 - Geek-companies en hun aanpak van organisatiecultuur

    Snel groeiende TECH-organisaties slagen er blijkbaar in om cultuurontwikkeling én performance met elkaar te verbinden. Maar ze maken daarbij soms wel radicaal andere keuzes…over samenwerken, aansprakelijkheid en eigenaarschap. 

  • Module 7 - De noden van de  homo culturalis

    In deze afsluitende sessie zetten we de individuele mens en zijn noden centraal. Organisaties moeten meer dan ooit aan de slag met belonging, participatie en zingeving. We gaan op zoek naar best practices van binnenlandse en buitenlandse organisaties.

Voor wie 

Dit programma is voor leiders, begeleiders en docenten die op zoek zijn naar nieuwe inzichten, handvatten en tools om cultuurontwikkeling, binnen de eigen organisatie, vorm te geven.

 

Na afronding van dit programma:

  • Ben je beter in staat om cultuur op de organisatie-agenda te zetten, en een passende richting te kiezen om ermee aan de slag te gaan
  • Heb je vanuit verschillende invalshoeken een beter inzicht in wat cultuur is 
  • Begrijp je beter hoe je op zowel individueel, team- als organisatieniveau aan de slag kan gaan met cultuurontwikkeling
  • Kun je een evenwichtiger (Big 5)-antwoord bieden op de gelaagdheid van cultuur, en heb je een work-out gedaan van (nog ongekende) cultuurspieren…
  • Krijg je 10 kerninzichten alsook een concrete toolkit mee om de culturele knowing-doing kloof in je organisatie te helpen dichten
  • Is je denken over organisatiecultuur wellicht verstoord, maar geven we je de garantie dat het opnieuw in orde zal komen
  • En zit je momenteel nog niet aan het stuur van organisatie- en cultuurontwikkeling? Het kan na de opleiding zomaar gebeuren!
Sprekers en docenten

Marie-Laure Hendrickx (Koninklijke Universiteit Leuven)

Onderzoeker verbonden aan de Faculteit Sportwetenschappen van KUL Leuven,  expertisecentrum ‘Leading Insights’

Hans Donckers
Innovatieve ontwerper van culturen, focus op organisatie en  leiderschapsontwikkeling, teambooster, service design thinker. Facultymember Antwerp Management School en consultant

Sara Bastiaanse
Senior researcher interne persoonlijke relaties bij Antwerp Management School, uitgebreide expertise in project en stakeholder management. 

Rob Blomme
Hoogleraar Organisatiegedrag aan Nyenrode Business Universiteit. Zijn belangrijkste onderzoek betreft psychologische, sociologische, humanistische en institutionele aspecten van organisatiegedrag en -ontwikkeling. 

Geert Geens
Actief op het gebied van organisatie-ontwerp en -ontwikkeling en bij het realiseren van cultuurtransities in organisaties, faciliteert teams en coacht leiders. Achtergrond in pedagogiek en organisational design (Ashridge Business School). Mede-eigenaar van de Beanmachine.

Contact

Heb je vragen over deze collegereeks? Neem gerust contact op met Esther Verhamme. 

E: e.verhamme@uva.nl
Whatsapp:  06 28759774