Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het onderzoeken van familiegeschiedenis is een populaire manier om in contact te komen met het verleden en het eigen erfgoed. Deze workshop geeft een inleiding in het uitvoeren van familiegeschiedenisonderzoek, met als doel de deelnemers te helpen graven in hun eigen familieverleden.
Kerngegevens van evenement Workshop: Op zoek naar voormoeders en voorvaders
Datum
20 september 2023
Tijd
15:00 -18:00
Ruimte
VOC-zaal

Terwijl genealogie vroeger gericht was op de handelingen en posities van mannen, besteden familieonderzoekers tegenwoordig steeds meer aandacht aan de rol van vrouwen in hun geschiedenis. Bovendien groeit het besef dat je onderzoek kunt doen naar je eigen familiegeschiedenis, ongeacht je leeftijd. Het is niet altijd gemakkelijk om dergelijk onderzoek te doen, vooral niet als je voorouders hebt die in een koloniale context zijn geboren. 

Deze workshop wordt gegeven door historica en schrijfster Suze Zijlstra. Als student interviewde ze haar eigen Nederlands-Indonesische grootmoeder over haar herinneringen aan het leven op Java ("Indonesian Archipelago") tijdens en na de Nederlandse koloniale bezetting, en over haar migratie naar Nederland. Ongeveer vijftien jaar later gebruikte Zijlstra deze opnames en vele andere archief- en familiebronnen om haar boek De voormoeders te schrijven, waarin ze op zoek ging naar de Aziatische en Euraziatische vrouwen in haar eigen familiegeschiedenis. Terwijl sommige vrouwen gemakkelijk te vinden waren en relatief vaak in de bronnen voorkwamen, waren andere moeilijker te traceren. Ongelijkheid in de koloniale samenleving wordt weerspiegeld in de koloniale archieven en beïnvloedt welke verhalen we kunnen vinden en hoe we familiegeschiedenis kunnen vertellen. Maar hoe te beginnen, en waar te zoeken?

In deze workshop geeft Zijlstra een praktische inleiding in het doen van familieonderzoek, met speciale aandacht voor zowel familieverhalen en bronnen als Nederlandse (koloniale) archieven.

Over de workshop

Deze inleidende workshop over familieonderzoek bestaat uit drie delen. Tijdens elk deel is er tijd voor vragen en gesprek.

  • Tijdens het eerste uur zal Zijlstra vertellen hoe ze de verhalen van de vrouwen in haar eigen Europees-Aziatische familie heeft onderzocht, en zal ze reflecteren op haar positie als historicus en afstammeling van een familie van kolonisatoren en gekoloniseerde mensen.
  • Het tweede uur zal gaan over objecten, familiebronnen en oral history methodes die gebruikt kunnen worden om onderzoek te doen naar je familiegeschiedenis. De voorwerpen die deelnemers meebrengen, zullen deel uitmaken van de discussie over manieren om het verleden van je familie te onderzoeken (zie hieronder, 'wat neem je mee').
  • Tijdens het derde uur zal Zijlstra praktische tips geven en bespreken om onderzoek te doen in de Nederlandse (koloniale) archieven om je eigen familiegeschiedenis op te sporen. Waar moet je beginnen en hoe ga je te werk?

Wat neem je mee

Deelnemers wordt gevraagd een voorwerp/bron mee te brengen dat betrekking heeft op hun familiegeschiedenis of dat ze herinnert aan hun familie-erfenis. Bijvoorbeeld (maar niet beperkt tot): een historisch of hedendaags voorwerp, een foto of een geschreven bron. Je mag het meenemen in fysieke of gedigitaliseerde vorm.

Taal

Deze workshop wordt in het Nederlands gegeven. Houd er rekening mee dat de archiefvoorbeelden uit Nederlandse bronnen komen (er wordt voor een vertaling gezorgd). De praktische archieftips over waar te beginnen met het onderzoeken van de eigen familiegeschiedenis zullen gericht zijn op de Nederlandse (koloniale) archieven (voornamelijk het derde deel van de workshop).

Over de cursusleider

Suze Zijlstra is historicus en schrijver, gespecialiseerd in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Ze is de auteur van De voormoeders. Een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis waarin ze schrijft over de Aziatische en Euraziatische vrouwen in haar eigen familiegeschiedenis vanaf de periode van de Verenigde Oost-Indische Compagnie tot nu. Zijlstra studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en University College London. Ze promoveerde in 2015 aan de UvA en heeft in de jaren daarna gedoceerd, onderzoek gedaan en geschreven over koloniale geschiedenis.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via info@suzezijlstra.nl