Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Kirsten Derks, alumna van de UvA-master Conservation and Restoration of Cultural Heritage, ontvangt dit jaar de Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs voor haar masterscriptie Blue cabbages and invisible onions: Discolouration in the oeuvre of Joachim Beuckelaer. Derks studeerde dit jaar af in de specialisatie Technical Art History.

Kirsten Derks (foto Abbie Vandivere)

In haar scriptie laat Kirsten Derks overtuigend zien hoezeer de stillevenschilder Joachim Beuckelaer (1533-c1575) de weergave van materialen tot in de puntjes beheerst door textuurweergave en lichtreflectie voor een perfecte ‘stofuitdrukking’, terwijl dit wordt overschaduwd door verkleuring. Waar gepubliceerd onderzoek zich vooral richt op de iconografie, stijl en historische context van Beuckelaers schilderijen, richt dit onderzoek zich op verkleuring van zijn werk en de kunsthistorische gevolgen hiervan.

De Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs bestaat uit een cheque ter waarde van € 1.000, waarvan de helft direct is toegekend en de andere helft kan worden verzilverd nadat het onderzoek is gepubliceerd in een erkend vakblad voor conservering en restauratie. De prijs is beschikbaar gesteld door het Migelien Gerritzen Fonds van het Rijksmuseum, bedoeld voor educatieprojecten voor conservering en restauratie.

Download de scriptie op Scripties Online

Conservering en restauratie aan de UvA

De tweejarige master en post-master Conservation and Restoration of Cultural Heritage is een unieke interdisciplinaire opleiding gericht op studenten met een passie voor cultureel erfgoed die theorie en praktijk willen combineren. Aanmelding voor het programma dat start in september 2019 is nu open tot 1 februari 2019 voor de specialisaties Technical Art History, Contemporary Art, Textiles, Glass and Ceramics en Paintings.