Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In de centrale hal van het Bushuis hangt sinds 9 mei een groepsportret van vijf vrouwelijke hoogleraren die veel hebben betekend voor de Faculteit der Geesteswetenschappen. Met het schilderij, gemaakt door kunstenaar Rogier Willems en onthuld door collegevoorzitter Geert ten Dam en rector magnificus Karen Maex, laat de faculteit zien dat zij allang geen mannenbolwerk meer is, noch wil zijn.

Schilderij van vijf iconische vrouwelijke hoogleraren
foto: Bob Bronshoff

De Staalmeesteressen

Op het schilderij, met een omvang van 1,80 bij 2 meter, staan van links naar rechts de volgende iconische vrouwelijke geesteswetenschappers afgebeeld:

  • Mieke Bal, hoogleraar Theoretische literatuurwetenschap;
  • Anne van Grevenstein, hoogleraar Praktijk van conservering en restauratie;
  • Aafke Hulk, hoogleraar Franse taalkunde en FGw-decaan tussen 2003 en 2008;
  • José van Dijck, hoogleraar Vergelijkende mediawetenschappen (tot 2016) en FGw-decaan tussen 2008 en 2011;
  • Marita Mathijsen, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde.

Decaan Fred Weerman van de Faculteit der Geesteswetenschappen: ‘In onze gebouwen hangen portretten van een groot aantal mannelijke hoogleraren. Slechts sporadisch zie je een vrouw ertussen, en dat is allang niet meer in verhouding: vorig jaar waren vijf van de zes bij ons benoemde hoogleraren vrouw. Tot nu toe ontbreken aan de wand de vrouwelijke rolmodellen – niet alleen van vroeger tijden, maar ook van nu.’

Het groepsportret, dat in de wandelgangen al De Staalmeesteressen wordt genoemd, markeert volgens de decaan tevens hoe de wetenschap is veranderd. 'Of je het nu hebt over onderwijs of onderzoek, wetenschappelijke prestaties zijn meer en meer prestaties van een team. Het groepsportret is dus ook een verwijzing naar de manier van wetenschap bedrijven in onze faculteit.'

Onthulling op donderdag 9 mei

Het schilderij werd op donderdag 9 mei vanaf 16.30 uur feestelijk onthuld door CvB-voorzitter Geert ten Dam en rector magnificus Karen Maex, in aanwezigheid van de kunstenaar en de geportretteerden. Wie het schilderij wil bewonderen, kan het Bushuis aan de Kloveniersburgwal binennwandelen.

Bushuis/Oost-Indisch Huis

Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam