Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Queeny van der Spek (foto: Tessa Baan / RIAS)
Queeny van der Spek (foto: Tessa Baan / RIAS)

Queeny van der Spek won de eerste prijs voor haar scriptie Hitler's Gift to America: American Motivations to Rescue Displaced Scientists from Europe in the 1930s". Van der Spek vertelt het verhaal van de Europese wetenschappers die bij de opkomst van het nazisme in het Europa van de jaren dertig een veilige haven vonden in Amerika. In het bijzonder onderzoekt zij de beweegreden die schuilgaan achter de Amerikaanse belangstelling voor het redden van die wetenschappers. Tevens biedt zij nieuwe inzichten in het Amerikaanse vluchtelingenbeleid tijdens het interbellum.

De jury, bestaande uit Dario Fazzi (RIAS, voorzitter), Megan Griffiths (winnaar van 2018), Tim Jelfs (Rijksuniversiteit Groningen) en Sara Polak (Universiteit Leiden), was van mening dat de scriptie uitstekend geschreven is, en prees met name de overtuigende argumentatie en het vakkundig gebruik van historische materialen. De eerste prijs bestaat uit een buste van Theodore Roosevelt en een reis naar de Verenigde Staten, om de oude ranch van Roosevelt te bezoeken.

Lennart Bolwijn, eveneens alumnus van de master American Studies, won de tweede prijs, een jaarabonnement op tijdschrift Elsevier, voor zijn scriptie Dogma, Romance and Double Consciousness: The Dilemmas of the New Negro Generation through the Travels of Otto Huiswoud and Claude McKay. De jury prees de originele reconstructie die Bolwijn maakte van de gelijktijdige opkomst van de Harlem Renaissance (een artistieke beweging van Afro-Amerikaanse schrijvers en kunstenaars), het Volksfront en het communisme in Europa.

Over de prijs

De Theodore Roosevelt American History Award wordt jaarlijks uitgereikt door het Roosevelt Institute for American Studies in Middelburg. De prijs wordt ondersteund door de Theodore Roosevelt Medora Foundation, de Amerikaanse ambassade in Nederland, Elsevier Weekblad en de Provincie Zeeland. Het is de derde keer in vier jaar dat de prijs naar een alumnus van de UvA gaat. In 2017 won Renee de Groot en in 2016 ging de prijs naar Martina van Cimmenaede. Eveneens in 2016 was er een eervolle vermelding voor Roos Maier, en in 2014 voor Lise Koning, die in 2018 Jonge Historicus van het Jaar werd.

Amerikanistiek aan de UvA

Amerikanistiek is een van de specialisaties binnen de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Studenten van de bachelor Geschiedenis kunnen na hun propedeuse kiezen voor een specialisatie American Studies, die voorbereidt op de gelijknamige master. Studenten van andere bacheloropleidingen kunnen via een minor American Studies ook voldoen aan de ingangseisen van de master.

Master American Studies
Minor American Studies