Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Studenten van de specialisatie Contemporary Art van de UvA-opleiding Conservation and Restoration of Cultural Heritage werken tot en met januari aan de restauratie van schilderijen van de Amsterdamse beeldhouwer André Volten (1925-2002) in zijn voormalige atelier, het Poortgebouw van Asterdorp.

Foto: Evelyne Snijders

André Volten was een van de meest succesvolle Nederlandse beeldhouwers van de tweede helft van de twintigste eeuw en staat met name bekend om zijn sculpturen in de openlucht, zoals de bekende 'knoop' aan noordoever van het IJ. Zijn schilderijen zijn veel minder beroemd en zijn zeer zeldzaam in (openbare) collecties.

Ter voorbereiding van een eerste expositie van dat werk door Stichting André Volten zijn de studenten tot en met januari elke donderdag aan het werk in het voormalige atelier van de kunstenaar, het Poortgebouw van Asterdorp, een gebouw met een bijzondere geschiedenis. Het gebouw was onderdeel van een in 1927 gebouwd complex dat dienst deed als woonschool voor ‘ontoelaatbare gezinnen’. Nadat Asterdorp, na in de Tweede Wereldoorlog als Jodengetto te hebben gefungeerd, werd verlaten, bleef het als enige gebouw bewaard omdat Volten weigerde te vertrekken uit zijn huis en werkplaats.

De tweejarige UvA-master Conservation and Restoration of Cultural Heritage kent negen specialisaties, waarvan Contemporary Art er een is. Binnen deze specialisatie richten studenten zich onder andere op moderne soorten verf, plastic, conceptueel werk, of kunst met een temporele dimensie en krijgen te maken met zaken als het behoud van ontastbare elementen zoals variatie, interactiviteit en verandering. De UvA is de enige universiteit in Nederland die een opleiding tot restaurator aanbiedt die voldoet aan de Europese normering. De opleiding duurt in totaal vier jaar (twee jaar voor de master en twee jaar voor de post-master).

Conservering en restauratie aan de UvA