Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Giovanni Colavizza, onderzoeker op het gebied van digital humanities, ontvangt van NWO subsidie voor een project dat wetenschappers en overheden moet helpen aan betrouwbare informatie in de strijd tegen het coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft opgeroepen tot actie tegen een dreigende ‘infodemie’: een overvloed aan vaak onbetrouwbare informatie die angst en onzekerheid veroorzaakt.

Reacties van overheden en het publiek zijn voor een groot deel afhankelijk van toegang tot betrouwbare informatie van experts. Die toegang is om twee reden van het allergrootste belang: beleidsmakers moeten weten hoe zij hun adviezen effectief kunnen communiceren, en het publiek moet goed geïnformeerd zijn om zijn gedrag aan te passen om het virus in te dammen. De verspreiding van desinformatie is een grote bedreiging hiervoor.  

Met zijn project wil Colavizza systematisch het aanpassende informatiezoekende en -verspreidende gedrag analyseren van wetenschappers die werken aan COVID-19 terwijl de pandemie zich ontvouwt. De inzichten die dat oplevert zouden kunnen helpen om betrouwbare gegevens beschikbaar te stellen aan wetenschappers en overheden. 

Het project is een samenwerking met het Centre for Science and Technology Studies in Leiden. Binnenkort komt een postdoc-positie beschikbaar.

Het project van Colavizza is een van de dertig voorstellen die zijn gehonoreerd in een speciale NWO-call voor onderzoek naar vraagstukken van niet-medische of zorggerelateerde aard die zich tijdens de coronacrisis in de samenleving voordoen. Dit onderzoek is essentieel om de kennis op te bouwen die de basis vormt voor (politieke) besluiten op zowel de korte termijn (in de strijd tegen het coronavirus), als de lange termijn (het post-coronatijdperk). Vanwege het grote aantal onderzoeksvoorstellen moest NWO de call al na enkele dagen sluiten.

Dr. G. (Giovanni) Colavizza

Faculteit der Geesteswetenschappen

Departement Mediastudies