Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De European Research Council (ERC) kent een Advanced Grant toe aan Jeroen de Kloet, hoogleraar Globalisering aan de afdeling Mediastudies. De grant bedraagt 2,5 miljoen euro. Hiermee gaat De Kloet onderzoek doen naar de populaire muziek, hedendaagse kunst en queer cinema op het Chinese vasteland en in Hongkong.
Jeroen de Kloet
Jeroen de Kloet

De culturele sector op het vasteland van China en in Hong Kong verandert razendsnel, met name door processen van digitalisering en platformisering. Platforms als WeChat, Douban, Douyin/TikTok, Xiaohongshu en Weibo maken andere vormen van cultuur mogelijk, en creëren ook nieuwe publieken. In ‘Resilient Cultures – Music, Art, and Cinema in Mainland China and Hong Kong’ (RESCUE) onderzoekt de Kloet de veerkrachtigheid van popmuziek, kunst en queer cinema in een snel veranderende culturele, technologische en (geo-)politieke context.

Binnen RESCUE gaat de Kloet een netwerk opzetten van wetenschappers, cultuurbeoefenaars en ngo’s op het Chinese vasteland, in Hongkong, Oost-Azië en Europa. Om de sociale impact van het project te vergroten komen er verschillende workshops, een podcastreeks, performances, outreach-activiteiten op grote muziekfestivals, participatieve kunstprojecten, filmvertoningen en een tentoonstelling.

De onderzoeksbevindingen zullen gaan getuigen van de meerstemmigheid, diversiteit en vitaliteit van culturele producties op het Chinese vasteland en in Hongkong. Daarnaast hoopt de Kloet dat ze ook zullen inspireren en tot verbindingen gaan leiden met andere plaatsen in de wereld.

Zie ook: jeroendekloet.nl