Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In een gezamenlijk onderzoek van het Hot Politics Lab en het SYNC Lab EUR zijn verrassende inzichten over de politieke houding van Nederlandse jongvolwassenen tussen de 10 en 25 jaar. De nieuwe bevindingen laten zien hoe de jeugd over politiek denkt en hoe betrokken ze zijn.

Verrassende politieke interesse

Dit onderzoek is onderdeel van het project Interdisciplinary Perspectives on the Politics of Adolescence and Democracy (IP-PAD). Het onderzoek vond plaats in Rotterdam onder 507 jongeren tussen de leeftijd van 10 tot 25 jaar. De steekproef werd in mei en juni 2023 uitgevoerd. De resultaten tonen aan dat slechts 30% van de jongeren een directe interesse in de Nederlandse politiek heeft. Specifieke politieke kwesties scoren beter. Meer dan de helft van de respondenten (53%) toont interesse in criminaliteit, klimaatverandering, terrorisme en armoede.

Sociale media meestgebruikte bron

In dit digitale tijdperk komt in het onderzoek naar voren dat sociale media de meestgebruikte bron van politieke informatie voor jongeren zijn. 45% van de jongeren gebruikt sociale media om op de hoogte te blijven. Traditionele media zoals televisie, kranten en radio spelen een relatief kleine rol bij het vormgeven van hun politieke bewustzijn.

Verschillende vormen van activisme

Jongeren toonden bereidheid om deel te nemen aan verschillende vormen van politiek activisme, variërend van liefdadigheidswerk tot het ondertekenen van petities. Verrassend genoeg behoorde lid worden van een politieke partij tot de minder populaire manieren van politieke betrokkenheid (16%).

Linkse opinie

De gegevens schetsen een beeld van linkse politieke opvattingen onder de jeugd. Een aanzienlijke meerderheid, variërend van 61% tot 84%, pleitte voor het behoud van multiculturalisme, gegevensprivacyrechten en sociaaleconomische gelijkheid.

Warmte naar partij

Het onderzoek onthulde ook verschillende mate van warmte bij jongeren ten opzichte van verschillende politieke partijen. GroenLinks kwam naar voren als de favoriet met 35,9% van de deelnemers, terwijl de PVV de minst favoriete was bij 32% van de respondenten. Deze inzichten in de voorkeuren en houdingen van Nederlandse jongeren ten opzichte van politieke partijen bieden een uniek perspectief op het politieke landschap van het land.

Toekomst van de democratie

Dit onderzoek biedt een waardevol inzicht op hoe politieke landschap wordt waargenomen door jongeren. Zij die de toekomst van onze democratie vormen. De onderzoekers van The Hot Politics Lab blijven actief bijdragen aan interdisciplinaire projecten zoals IP-PAD, in een streven om de steeds veranderende wereld van de politiek beter te begrijpen.