Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft negentien aanvragen in de Open Competitie ENW-M gehonoreerd. Deze subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie. Van de toekenningen gaan er drie naar onderzoekers van de UvA FNWI.

De UvA FNWI wetenschappers die een subsidie vanuit deze ronde krijgen zijn Petra Bleeker (UvA-SILS), Sara Jabbari-Farouji (UvA-IoP) en Fernando Pascoal dos Santos  (UvA-IvI).

Afweer van tomaten

Petra Bleeker (UvA-SILS) ontvangt een subsidie voor het projectTrichoom truckers: hoe zelfverdedigingsmetabolieten worden getransporteerd en opgeslagen in klierharen van tomaat’. Planten produceren een grote verscheidenheid aan gespecialiseerde metabolieten die betrokken zijn bij de reactie op stress situaties en in de interactie met de omgeving. Wilde vooroudertomaten gebruiken zulke afweermetabolieten om zichzelf te beschermen tegen plaaginsecten en ziekteverwekkers. Tomaat produceert zelfverdedigingsmetabolieten in speciale klierharen of “glandulaire trichomen”. Het is onbekend hoe afweermetabolieten worden getransporteerd vanuit de cellen die ze maken naar de opslaglocatie waar ze accumuleren voor gebruik. Bleeker en haar team willen begrijpen hoe vooroudertomaten dit doen, zodat kwekers wellicht cultivars kunnen herbewapenen met eigen afweermetabolieten om zodoende minder afhankelijk te worden van het gebruik van chemicaliën.

Slimme draadvormige materialen

Sara Jabbari-Farouji krijgt de subsidie voor het project ‘Inzicht in de collectieve patronen van actieve polymeerachtige materialen’. Zij en haar team gaan proberen de spectaculaire patronen van collectief bewegende vogels en vissen te modelleren. Hoewel eenvoudige statistische-fysica modellen met succes collectieve fenomenen in sommige autonome systemen verklaren, is het echte leven veel complexer. Biopolymeren in de cel en klodders verstrengelde wormen zijn bijvoorbeeld niet rigide zoals in modellen wordt aangenomen. Jabbari-Farouji gaat nieuwe theoretische en computationele methoden ontwikkelen om het collectieve gedrag van semiflexibele actieve filamenten te begrijpen. Het uiteindelijke doel is om de biologische functie van collectieve zelforganisatie te begrijpen en ontwerpprincipes te ontdekken voor slimme draadvormige materialen met dynamische functionaliteiten, zoals vormverandering of zelfheling.

Samenwerkende softwareagenten

Fernando Pascoal dos Santos tenslotte ontvangt de toekenning voor het project ‘Reputation as a new route to cooperation in multi-agent reinforcement learning’. Kunstmatige softwareagenten worden geconfronteerd met dezelfde samenwerkingsdilemma’s als mensen tijdens hun evolutie. Om efficiënte systemen te ontwerpen waarin collectieve winsten maximaal zijn, moeten kunstmatige softwareagenten leren afstand te doen van hun eigenbelang en zich in te spannen om anderen te helpen. Hoe ontwerp je adaptieve softwareagenten die autonoom leren samenwerken? In dit project onderzoeken Pascoal dos Santos en zijn team hoe ze reputatiesystemen kunnen gebruiken om de samenwerking tussen softwareagenten te ondersteunen die zich aanpassen door middel van vallen en opstaan (dat wil zeggen, door versterkend leren). Zij zullen ook onderzoeken hoe reputatiesystemen ontworpen kunnen worden in steeds complexere omgevingen.

 

Dr. P.M. (Petra) Bleeker

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Swammerdam Institute for Life Sciences

Dr. S. (Sara) Jabbari Farouji

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

ITF

Dr. F.P. (Fernando) Pascoal Dos Santos

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Informatics Institute