Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Door een aanval met een quantum-computer kan privé-informatie van miljoenen mensen op straat komen te liggen. Overheden moeten daarom investeren in alternatieve technologie om ons te beschermen, zegt promovendus Informatierecht Ot van Daalen. Hij promoveert op 5 oktober op dit onderwerp.

Het is tegenwoordig dagelijks in het nieuws: datalekken, gijzelsoftware en andere aanvallen op computers, en hoe security experts die aanvallen proberen te voorkomen. Vooral de ontwikkelingen rondom quantum-computers baren promovendus Informatierecht Ot van Daalen zorgen

‘Quantum computers kunnen niet veel, maar wat ze kunnen, kunnen ze in theorie beter dan gewone computers. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van betere meststoffen en gerichtere medicijnen. Maar ze kunnen ook een veelgebruikte vorm van encryptie, asymmetrische encryptie, kraken. In theorie, want zo’n computer bestaat nog niet: de huidige quantum-computers zijn lang niet krachtig genoeg om encryptie te kraken. Experts verwachten echter dat zo’n computer in de komende 15 jaar wordt gebouwd. ’

Mensenrechten

Ot van Daalen heeft onderzocht wat overheden moeten doen op het gebied van informatiebeveiliging om mensenrechten te beschermen. Informatiebeveiliging is een voortdurende wapenwedloop tussen het nemen van maatregelen en het breken van die maatregelen. De spanning tussen quantum-computers en encryptie is daarvan een belangrijk voorbeeld. Van Daalen toetst het overheidsbeleid op dit gebied aan 3 mensenrechten: privacy, communicatievrijheid en wetenschap.

Wapenwedloop

Van Daalen concludeert dat overheden de cyclus van maken en kraken zo moeten vormgeven dat mensenrechten optimaal worden beschermd. Dat betekent ten eerste dat ze moeten investeren in encryptietechnologie, waarmee je aanvallen van quantumcomputers kan weerstaan. Maar het betekent ook dat onderzoekers op het gebied van informatiebeveiliging beter beschermd moeten worden, zodat zij niet bang hoeven te zijn voor rechtszaken.