Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het team van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA heeft de grootste international law moot court competitie ter wereld gewonnen. Een historische prestatie: nog geen enkel team uit Nederland is ooit zo ver gekomen. Een fantastische prestatie van de deelnemende studenten van de track Public International Law.

De moot court-competitie heet officieel the Philip C. Jessup International Moot Court Competition. Dit is de grootste en meest prestigieuze moot court op het gebied van internationaal recht ter wereld.  

Na voorrondes in Nederland mocht het 5-koppige team in de tweede week van april 2023 afreizen naar Washington D.C. Uiteindelijk stond het Amsterdamse team tegenover de Peking University in de finale. De studenten Nataša Adžić, Clara Parry, Leopold Raab, Alia Squalli-Houssaini en Hannah Zigelski werden begeleid door Sophie Schiettekatte, Máté Csernus en Hege Elisabeth Kjos.  

Trots 

Sophie Schiettekatte coacht het team sinds september en is ongelofelijk trots op haar studenten. 

'De studenten zijn stuk voor stuk sterke pleiters met een encyclopedische kennis van het internationaal recht. Het was echt inspirerend om ze iedere ronde steeds beter te zien worden. Ook de tegenstanders werden steeds beter, met teams van de Filipijnen, Bangladesh, Ierland, Nepal, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Argentinië, Singapore en uiteindelijk China in de finale. Het werd soms echt spannend, maar iedere ronde behaalden onze studenten de overwinning tot in de finale. Dit is het resultaat van maanden dag en nacht hard werken en hun motivatie en passie voor internationaal publiekrecht. Ze hadden een enorm uithoudingsvermogen om na iedere ronde te blijven doorgaan.’

In de finale hadden Hannah Zigelski en Alia Squalli-Houssaini de eer om te pleiten voor een panel van 3 prominente rechters. Dit waren Julia Sebutinde en Ronny Abraham, beide rechters bij het Internationaal Gerechtshof, en Florence Mumba, rechter bij de Extraordinary Chambers of the Courts of Cambodia. 

Sophie: ‘Het moment dat Alia Squalli-Houssaini de prijs van 'best oralist' won in de finale, was een van de vele highlights van de wedstrijd. Wat dit moment extra bijzonder maakte was het feit dat het moeilijk was voor haar, als Marokkaanse, om een visum te krijgen om naar de VS te reizen. We hoorden pas 2 weken voor de internationale rondes dat ze mee kon.’   

Trofee

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA neemt de trofee over van Harvard Law School die vorig jaar de competitie won. ‘We hopen er een mooie plaats voor te vinden op onze campus’, zegt Sophie. 

 

Het team bestaande uit Nataša Adžić, Clara Parry, Leopold Raab, Alia Squalli-Houssaini en Hannah Zigelski
Het team UvA versus team Peking University
White & Case Jessup Cup
White & Case Jessup Cup