Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Van 6 t/m 10 november wordt in Nijmegen voor de vijfde maal het wetenschapsfilmfestival InScience georganiseerd. Onderdeel van het festival is de Nederlandse première van Chasing Einstein, een film over donkere materie en zwaartekracht met hoofdrollen voor UvA-natuurkundigen Margot Brouwer en Erik Verlinde.

Chasing Einstein
Still uit de film. Afbeelding: Chasing Einstein.

InScience, of voluit: het International Science Film Festival Nijmegen, is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Tijdens het festival ontmoeten internationale topwetenschappers, filmmakers en publiek elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven.

Op het programma staat onder meer de Nederlandse première van Chasing Einstein, een film over donkere materie, waarin de vraag wordt gesteld of die materie echt wel bestaat, en zo niet, of we dan de relativiteitstheorie van Albert Einstein wel goed begrijpen. Zoals de makers van de film het zelf formuleren:

Precies een eeuw geleden publiceerde Einstein zijn algemene relativiteitstheorie. Sindsdien is niemand erin geslaagd deze theorie omver te werpen of zelfs maar te beroeren. Sterker nog: de zwaartekrachtgolven die in 2015 voor het eerst werden gemeten, vormen een extra bevestiging van Einsteins theorie. Een van de gevolgen van de theorie is echter dat het heelal bestaat uit een mysterieuze vorm van onzichtbare materie die niemand ooit heeft weten waar te nemen! Natuurkundigen die werken aan een nieuwe theorie van de zwaartekracht geloven niet dat de relativiteitstheorie het eindantwoord is. De reactie van Einsteins volgelingen is dat we geen nieuwe theorie nodig hebben, maar geavanceerdere apparatuur om de ontbrekende deeltjes te detecteren. Chasing Einstein volgt toonaangevende wetenschappers naar de rand van het heelal, waarbij ze Einsteins beroemde motto belichamen: “The important thing is not to stop questioning.”

In de film spelen de Nederlandse onderzoekers Margot Brouwer (UvA-IoP en Universiteit Groningen) en Erik Verlinde (UvA-IoP) een belangrijke rol. Verlinde werd bekend door zijn ideeën over het niet bestaan van donkere materie en de rol die de zwaartekracht daarin speelt; Brouwer maakte deel uit van het team dat een eerste experimentele test van die ideeën uitvoerde.

De trailer van de film is hieronder te bekijken:

Chasing Einstein draait in Amerika al enkele weken, maar de Nederlandse première is op donderdag 7 november om 19:00. De première wordt omlijst door een discussie tussen Margot Brouwer en deeltjesfysicus James Beacham over het al dan niet bestaan van donkere materie, gemodereerd door Klaas Landsman. Kaarten voor de première (€ 9,50) zijn te bestellen via de website van het InScience Festival.