Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Albert Polman, hoogleraar nanofotonica en fotovoltaïca aan de UvA en AMOLF-groepleider, ontvangt een Advanced Research Grant van 2,5 miljoen euro van de European Research Council. Polman zal de subsidie gebruiken om een nieuw soort quantum-elektronenmicroscoop te ontwikkelen.

Albert Polman
Albert Polman. Foto: Jeroen Oerlemans.

Het is de derde maal dat Polman een ERC Advanced Grant ontvangt; eerder kreeg hij de subsisdie in 2010 en 2016. De nieuwe aanvraag werd ingediend via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In het gehonoreerde project zal Polman intense laserpulsen gebruiken om het energiespectrum van elektronen met hoge energie in een scanning-elektronenmicroscoop precies op maat te maken. Dit levert een unieke manier op om het quantummechanische golfpakketje van het elektron in de ruimte en in de tijd te manipuleren. Door materiaal-excitaties met behulp van zulke golfpakketjes te combineren met het detecteren van het uitgezonden licht (cathodoluminescence) ontstaat een geheel nieuwe manier om analytische elektronenmicroscopie te doen.

ERC Advanced Research Grant

ERC Advanced Grants ondersteunen onderzoekers in het stadium van hun carrière waarin ze al gevestigde onderzoeksleiders zijn met een erkend track record aan onderzoeksprestaties. Kandidaten moeten het baanbrekende karakter, de ambitie én de haalbaarheid van hun onderzoeksvoorstel aantonen. De projecten moeten worden uitgevoerd aan een instituut in de EU of een van de geassocieerde landen.