Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Natuurkundige Rene Gerritsma ontvangt een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om aan een programmeerbare quantumsimulator te werken. Met deze beurs kan Gerritsma de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

Rene Gerritsma
Rene Gerritsma

Ionen in elektrische velden vormen een van de beste miniatuur-quantumcomputers die we hebben. De uitdaging is om de computer groter te maken zonder dat dit ten koste gaat van de controleerbaarheid van de ionen. Gerritsma en zijn team zullen optische pincetten gebruiken om het systeem op te schalen en de interacties te programmeren.

Vici-beurs

De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). De Vici is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. De financiering biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie.