Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De meeste oppervlakken worden glad als ze nat worden. Sommige oppervlakken hebben het omgekeerde gedrag: ze worden juist minder glad. UvA-onderzoekers hebben weten te verhelderen waarom dit het geval is. Waterstofbruggen tussen het oppervlak en het water spelen een belangrijke rol hierin.
De experimenten testten de wrijving tussen een siliconen bol en een siliconen plaatje, waarbij de vochtigheid in de omringende lucht werd gevarieerd.

Het onderzoek, uitgevoerd door promovendus Liang Peng in samenwerking met vijf natuur- en scheikundigen van de UvA. ARCNL en het Duitse Max Planck Institute for Polymer Research, werd deze week in het tijdschrift Physical Review Letters gepubliceerd. Peng en collega's maken slim gebruik van een apparaat, te zien in de afbeelding hierboven, dat de wrijving meet tussen een siliconen bol en een siliconen plaatje, onder verschillende natte condities.

De onderzoekers merkten op dat bij gebruik van zwaar water, waarvoor de waterstofbruggen sterker zijn, de bol een grotere wrijvingskracht ervoer. Dat leidde tot de conclusie dat die waterstofbruggen tot de waargenomen toename konden leiden. Dat mechanisme verschilt sterk van andere mechanismen, zoals capillaire bruggen, die eerder waren voorgesteld als verklaring van de wrijving, en is succesvoller in het verklaren van de waarnemingen.

Voor Physics Magazine schreef Michael Schirber een Focus Story over de resultaten. Dat artikel valt op onderstaande link te lezen:

Publicatie

Nonmonotonic Friction due to Water Capillary Adhesion and Hydrogen Bonding at Multiasperity Interfaces, Liang Peng, Feng-Chun Hsia, Sander Woutersen, Mischa Bonn, Bart Weber en Daniel Bonn. Phys. Rev. Lett. 129 (2022), 256101