Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Tweedejaars promovendus Yuri Sinzato van het UvA-Institute of Physics heeft de prijs voor beste spreker gewonnen voor zijn presentatie over de dynamica van blauwalgkolonies in turbulente stromen. Het onderzoek is een belangrijke poging om giftige algenbloei beter te begrijpen en te voorkomen.
Yuri Sinzato

Het Burgers Symposium 2023 is het jaarlijkse congres van het JM Burgers Centrum (JMBC), de landelijke onderzoeksschool voor vloeistofmechanica in Nederland. Het vond dit jaar plaats op 31 mei en 1 juni in Lunteren. Het Burgers Centrum en Symposium brengen vloeistofdynamica-onderzoekers samen uit verschillende disciplines, waaronder civiele techniek, werktuigbouwkunde, maritieme technologie, (toegepaste) natuurkunde, lucht- en ruimtevaarttechniek, toegepaste wiskunde, chemische technologie, biologie en fysische oceanografie.

Van de 46 PhD- en postdoc-sprekers op het symposium ontving Sinzato de prijs voor beste spreker, inclusief een geldbedrag van €500.

De fysica van algenbloei

Sinzato’s werk is een voorbeeld van de voordelen van een interdisciplinaire aanpak. Zijn onderzoek bij de Soft Matter-groep van het Institute of Physics maakt deel uit van een samenwerkingsproject met het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics (IBED) aan de UvA.

Het project heeft als doel om de sleutelrol van vloeistofmechanica in algenbloei te begrijpen en om strategieën te zoeken op basis van hydrodynamica om hun impact te verminderen. Dit omvat het bestuderen van de fysische dynamica van kolonievorming in verschillende soorten stromen, zowel numeriek als experimenteel.

Algenbloei verwijst naar de snelle en overmatige groei van algen (vaak cyanobacteriën) in aquatische omgevingen, wat leidt tot dichte populaties of 'bloei' van algen. Deze bloei treedt vaak op als gevolg van een combinatie van factoren zoals verrijking met voedingsstoffen (met name door afvoer van landbouwproducten of rioolwater), warme watertemperaturen en kalm of stilstaand water.

Belangrijk is dat algenbloei het ecologische evenwicht verstoort, wat gevolgen heeft voor de waterkwaliteit, het zuurstofgehalte en het voortbestaan van andere organismen. Algenbloei kan ook gifstoffen produceren die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid, het waterleven en het algehele ecosysteem.