Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Eddytec B.V., een spin-off van o.a. dr. Rudolf Sprik van het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam, heeft een converteerbare lening van €300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Eddytec ontwikkelt een geavanceerde hardware- en softwareoplossing om het onderhoud en de kwaliteitscontrole van koolstofvezelcomposietonderdelen in vliegtuigen sneller, eenvoudiger en betaalbaarder te maken.
Eddytec
Eddytec oprichters dr. Rudolf Sprik, dr. Alina Chanaewa, en dr. Christiaan Schoemaker

Eddytec’s innovatieve benadering maakt het mogelijk om defecten en schade (zoals scheuren en delaminatie) in vliegtuigonderdelen van koolstofvezelcomposieten op te sporen met behulp van wervelstroomtechniek. Deze contactloze, niet-destructieve testmethode kan hoge snelheden bereiken en het meetproces vereenvoudigen door automatisering. Het inzetten van deze techniek zal naar verwachting de inspectie- en onderhoudskosten verlagen en tegelijkertijd de beschikbare vliegtijd van vliegtuigen verhogen.

Gedurende de levenscyclus van koolstofvezelcomposieten zijn kwaliteitscontrole en structurele gezondheidsmonitoring noodzakelijk vanwege de complexe structuur van het materiaal. Niet-destructieve testen zijn vereist tijdens de productie van composieten, de vervaardiging van onderdelen, het gebruik en de recycling. Snelle en efficiënte kwaliteitstesten met wervelstromen zullen afval verminderen, kosten besparen en de kwaliteit van de composieten verhogen. Dit zal kostenverlagingen voor onderdelen en assemblages van koolstofvezelcomposieten mogelijk maken, waardoor verdere ontwikkeling van sleuteltechnologieën en de innovatie van koolstofvezel kan doorsijpelen naar gebieden en markten die eerder de hoge kosten van het materiaal niet konden dragen, maar wel zouden profiteren van de introductie van composieten. Denk hierbij aan onderdelen voor de automobielindustrie, medische en sportuitrustingen, en alledaagse consumentenproducten.

Dr. Alina Chanaewa, medeoprichter en CEO van Eddytec: "Ik ben ervan overtuigd dat onze technologie, ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, niet alleen zal bijdragen aan snellere en kosteneffectievere onderhoudsprocedures in de luchtvaartindustrie, maar ook een waardevol hulpmiddel zal zijn in de productie en recycling van composieten. Het Innovatiefonds Noord-Holland zal de eerste cruciale stappen ondersteunen om deze technologie om te zetten in een product."

Dr. Rudolf Sprik, universitair hoofddocent bij de UvA en medeoprichter van Eddytec: “Fundamenteel onderzoek in een universitair onderzoekslaboratorium kan verrassende toepassingen hebben in de technologie. Het gebruik van wervelstromen voor het testen van koolstofcomposieten is daar een goed voorbeeld van.”

Dr. Christiaan Schoemaker, docent bij Hogeschool van Amsterdam en medeoprichter van Eddytec: “Door gebruik te maken van de nieuwste software- en hardware-ontwikkelingen kunnen Eddy currents de luchtvaartindustrie in staat stellen hun detectie voor koolstofvezelcomposieten uit te breiden, iets wat tot nu toe een uitdaging is geweest. Rekening houdend met de behoefte aan meer gespecialiseerde NDT-apparatuur om koolstofcomposietstructuren te inspecteren, wordt er een kans gezien: Eddy currents zullen hoogstwaarschijnlijk een van de sleuteltechnologieën binnen de markt worden.”

Wouter Keij, Fondsmanager Innovatiefonds Noord-Holland: "Door het toepassen van koolstofvezelcomposieten in de vliegtuigindustrie kan er efficiënter gevlogen worden met minder uitstoot. De huidige complexe methoden voor kwaliteitscontrole op deze koolstofvezelcomposieten is een beperkte/beperkende factor bij de toepassing van deze materialen. Met de technologie van Eddytec kunnen kwaliteitscontroles sneller en goedkoper uitgevoerd worden wat de toepasbaarheid van deze materialen vergroot.”

Over Eddytec

Eddytec is opgericht door dr. Alina Chanaewa, dr. Rudolf Sprik end dr. Christiaan Schoemaker. Eddytec ontwikkelt een hardware- en softwareoplossing om het onderhoud en de kwaliteitscontrole van koolstofvezelcomposietonderdelen in vliegtuigen sneller, eenvoudiger en betaalbaarder te maken. www.eddytec.eu

Over Innovatiefonds Noord-Holland

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland bij het financieren van innovatie in de Proof-of-Concept-fase door het verstrekken van converteerbare leningen. Het Innovatiefonds Noord-Holland beheert twee fondsen: een fonds voor innovatieve starters, ondersteund door de RVO, en een fonds voor academische starters, ondersteund door EFRO. www.innovatiefondsnoordholland.nl