Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een consortium onder leiding van Corentin Coulais (UvA Institute of Physics) heeft van NWO een Opkomende Sleuteltechnologie-subsidie gekregen voor onderzoek naar de manier waarop metamaterialen gebruikt kunnen worden om breuken te sturen. Een betere beheersing van breukverschijnselen op alle schalen kan heel nuttig zijn in de ontwerp- en ingenieurswereld.
Corentin Coulais
Corentin Coulais. Foto: bedrijfsfotografie.nl.

Het explorerende onderzoek is toegekend binnen de call ‘Opkomende sleuteltechnologieën (KIC)’. Deze call biedt ruimte aan pionierend onderzoek rond opkomende sleuteltechnologieën, gericht op exploratie en ontwikkeling van vernieuwende ideeën. In totaal, kent NWO meer dan 9,4 miljoen euro toe aan negen innovatieve onderzoeksprojecten.

Van falen naar functie

Coulais’ project heet ‘Steering Fracture with Metamaterials (FAME): Turning failure into function’. Het heeft als doel om een revolutie teweeg te brengen in de manier te waarop we breuken beheersen in verschillende sectoren zoals luchtvaart, automobielindustrie, en ontwerp van beschermende uitrusting of voedsel. Door gebruik te maken van speciaal ontworpen metamaterialen op millimeter-schaal, beoogt het project breukpaden te sturen in plaats van te voorkomen. Deze innovatieve aanpak kan leiden tot gecontroleerd falen in constructies, verhoogde duurzaamheid en verbeterde energieabsorptie.

In het project wordt samengewerkt met industriële partners om praktijkgerichte prototypes te creëren die de veiligheid in voertuigen en vliegtuigen verbeteren, beschermende uitrusting versterken en de zintuiglijke ervaringen van voedselproducten verbeteren. Om dat te bereiken wordt het project mede gefinancierd door het Unilever Innovation Center Wageningen, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en TNO Defence, en wordt het uitgevoerd in samenwerking met TU Delft, Tata Steel R&D en TNO Foods.