Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Er liggen kansen voor Europa en Noord-Afrika om elkaars handelspartners te worden op energiegebied. Dat volgt uit gedetailleerde modelberekeningen van Prof.dr. Bob van der Zwaan van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences samen met mede-onderzoekers van TNO. Ze onderzochten de technologische gevolgen en kostenaspecten van een Europees-Afrikaans energiepartnerschap, waarbij de focus lag op elektriciteit en waterstof. De resultaten staan in een recente publicatie in Energy Policy.

Ouarzazate Solar Power Station, Marokko. Foto: Flickr, Richard Allaway.

In hun paper onderbouwen de onderzoekers de 'droom' van Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Green Deal, die hij in 2019 presenteerde voor de EU-commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid:

"In mijn dromen zie ik een partnerschap met Afrika, met name Noord-Afrika, en zouden we helpen om een enorme capaciteit aan zonne-energie in Afrika te installeren en die energie om te zetten in waterstof. Vervolgens zouden we die waterstof transporteren naar andere delen van de wereld en Europa, ...".

Van der Zwaan en collega's stellen dat Europa, ondanks mogelijke bezwaren met betrekking tot energievoorzieningszekerheid en kosten, inderdaad serieus een energiepartnerschap met Noord-Afrika zou moeten overwegen. Niet alleen omdat dit helpt op efficiënte wijze klimaatverandering tegen te gaan, maar ook omdat handelsinkomsten kunnen leiden tot een reeks van positieve sociaal-economische effecten in Noord-Afrika.

Lees het abstract van de publicatie in het Engelse nieuwsbericht.

Publicatie details

Bob van der Zwaan, Sam Lamboo, Francesco Dalla Longa: Timmermans’ dream: An electricity and hydrogen partnership between Europe and North Africa Energy Policy 159 (2021) 112613. DOI: 10.1016/j.enpol.2021.112613