Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Door gezondheid van het persoonlijke microbioom aan te wijzen als Research Priority Area wil de UvA een baanbrekend, interdisciplinair onderzoeksinitiatief creëren op het complexe gebied van de microbioomwetenschap. Dit netwerk zal bestaande expertise over het mond- en darmmicrobioom samenbrengen met bredere expertise op het gebied van volksgezondheid, sociale en gedragswetenschappen, en complexiteits- en datawetenschap.

Het microbioom en de menselijke gezondheid

Het menselijk microbioom bestaat uit ongeveer 100 biljoen microben, die leven in onze mondholte, in onze darmen, op onze huid en op andere plaatsen in of op ons lichaam. Ons microbioom is sterk gepersonaliseerd, gevormd vanaf de geboorte en beïnvloed door een combinatie van genetische, immunologische, culturele, sociaaleconomische, gedrags- en milieufactoren.

Gezien al deze factoren is het handhaven van de gezondheid van het microbioom zowel complex als persoonsafhankelijk. Een verstoord microbieel evenwicht in de darmen of de mondholte heeft gevolgen voor het hele lichaam en kan ernstige gevolgen hebben voor de algemene gezondheid.

Inzicht in de complexe interacties tussen de menselijke gastheer, het microbioom en de omgeving is dan ook essentieel voor het behoud van de gezondheid en de preventie van ziekten.

Onderzoeksdoelstellingen

Deze Research Priority Area heeft tot doel de brede expertise van de UvA – op gebieden variërend van mond- en darmmicrobioomwetenschap tot volksgezondheid, sociale en gedragswetenschap en datawetenschap – te integreren, uit te breiden en toe te passen op gezondheid en ziektepreventie. Op deze manier hoopt de UvA nationaal en internationaal een belangrijke speler te worden op het gebied van microbioomwetenschap, en nieuwe kennis bij te dragen aan het opkomende gebied van gepersonaliseerde geneeskunde.

Contact

Drs. Kaylee Sitek
Coördinator
E-mail: RPA-PMH@acta.nl