Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Oekraïne

De UvA is geschokt door en veroordeelt de Russische inval in Oekraïne. We leven mee met iedereen die getroffen is door deze verschrikkelijke oorlog en willen helpen waar dat kan. We staan in nauw contact met de studenten en medewerkers uit de regio die hier werken en studeren. Alle lopende samenwerkingen met Russische (academische) instellingen zijn bevroren en we gaan geen nieuwe overeenkomsten aan.

Laatste update van deze pagina: 15 mei 2023.

Vragen over financiën
  • Op welke manieren krijgen Oekraïense studenten financiële hulp?

    Het collegegeldtarief verlaagd

    Het collegegeld voor bepaalde studenten die getroffen zijn door de oorlog in de Oekraïne en in 2022/2023 ingeschreven staan is verlaagd zodat het gelijkstaat aan het wettelijk collegegeldtarief in plaats van het hogere instellingscollegegeld.

    Het College van Bestuur heeft besloten de verlaging tot het wettelijke tarief voor de zittende studenten die onder deze uitzondering vallen te continueren voor de nominale duur plus 1 jaar bij ononderbroken inschrijving.

    Let op: Studenten die vanaf 2023/2024 voor een nieuwe opleiding worden ingeschreven betalen het hogere instellingscollegegeldtarief. Dit geldt ook voor studenten die zijn ingeschreven bij de UvA en aankomend studiejaar een nieuwe opleiding starten (bijvoorbeeld bij aanvang van een masteropleiding).

    Andere manieren

    Voor een korte vraag of bij spoed kun je bellen met een studentendecaan op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 10.00 uur via +31 (0)20 525 9297.

    Vraag een betalingsregeling aan
    Kan je het collegegeld niet betalen of heb je meerdere termijnen achterstand? Dan kan je zelf een betalingsregeling aanvragen. 

    Problemen met huur?
    In geval van nood, neem contact op met een studentendecaan. Jullie kijken samen naar de hulp die nodig is.

    Informatie over werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne
    Kijk op de website van de Rijksoverheid.

  • Waarom bieden jullie naast hulp aan Oekraïense studenten, ook hulp aan Russische en Wit-Russische studenten?

    We voelen een verantwoordelijkheid voor al onze studenten. Naast studenten uit Oekraïne kunnen daarom ook studenten uit Rusland en Wit-Rusland een aanvraag doen bij het fonds. Zij vormen een onderdeel van onze academische gemeenschap en worden niet persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de Russische inval. De minister van OCW heeft dit ook expliciet aan universiteiten gevraagd. Vandaar dat wij de noodhulp aan zittende studenten op dit moment zonder aanziens des persoons verstrekken.

Vragen over visa en verblijf
Vragen over studeren aan de UvA
Vragen over welzijn en veiligheid
Vragen over reizen
Iemand helpen? Kom in actie

Expertpagina  

Verschillende UvA-wetenschappers kunnen vanuit hun discipline en expertise duiding geven aan de oorlog in Oekraïne. Een selectie van wetenschappers is te vinden op een speciale expertpagina van UvA Persvoorlichting.

Samenwerking in Amsterdam

We staan in contact met de gemeente Amsterdam voor eventuele hulpvragen die binnenkomen en specifiek voor ons gelden. Daarnaast is er regelmatig overleg met de overige Amsterdamse hogescholen en universiteit over initiatieven waarin gezamenlijk opgetrokken kan worden, ook richting de gemeente. Denk hierbij aan taalonderwijs, summer schools en het aanbod van studieplekken.