Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Data zijn belangrijk en waardevol. We staan echter onvoldoende stil bij hoe data gegenereerd worden. Hoog tijd, aldus Paul Groth in zijn oratie, om maatschappelijk te reflecteren op de processen die hierbij komen kijken en te komen tot nieuw data-science onderzoek.

Kerngegevens van evenement Centrale rol van data vraagt om reflectie en nieuw onderzoek
Datum 10 oktober 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Groth, Paul, hoogleraar FNWI, Algorithmic Data Science
Paul Groth (foto: Dirk Gillissen)

Waar zal ik heen gaan voor mijn volgende vakantie? Hoe zou de overheid de belastingwet moeten herzien? Deze twee vragen lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben, maar in de huidige maatschappij, vormen data het fundament van de antwoorden op deze vragen. De reiswebsite die je gebruikt om je vakantie te plannen, kijkt naar data over je eerdere vakanties en die van miljoenen anderen om je via een machine learning mode de ideale vakantie te presenteren. Statistieken over inkomensongelijkheid en het bruto nationaal product zijn voer voor politieke debatten.

Data liggen overal voor het oprapen. Alleen al in Nederland zijn 290.000 dataprofessionals werkzaam en de geschatte waarde van data voor de economie is 26,5 miljard euro. Met de groei van artificial intelligence-toepassingen, gebaseerd op gigantische datasets, zal dit alleen nog maar toenemen.

Ondanks de centrale rol van data wordt er vaak onvoldoende stilgestaan bij de sociale en technische systemen die gebruikt worden om data te creëren. Groth geeft een schets van zijn onderzoek gericht op het gemakkelijker maken van het bouwen van datasets én tegelijkertijd het transparanter maken van de gehele datavoorziening. Daarnaast reflecteert hij op de significante technische en maatschappelijke uitdagingen in het efficiënter, effectiever, toegankelijker en eerlijker maken van ‘The Work of Data’.

Dhr. prof. dr. P. Groth, hoogleraar Algorithmic Data Science: The Work of Data.

Deelname

Toegang vrij

De oratie is in het Engels.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam

Op donderdag 10 oktober spreekt Groth op het seminar 'The Work Behind Data: Seminar on Systems and Perspectives', georganiseerd door Amsterdam Data Science en SPUI25.