Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Uit onderzoek is gebleken dat psychologen geen betrouwbare methode hebben om het geweten van jeugdige verdachten te onderzoeken. Frans Schalkwijk constateert dat het gangbare beeld dat criminele jongeren gewetenloos zijn niet klopt en hen geen recht doet. Hun geweten verschilt meestal weinig van niet-daders, stelt hij. Ook de mythe dat Marokkaans-Nederlandse verdachten liegen omdat ze uit een schaamtecultuur komen, blijkt volgens Schalkwijk gebaseerd op impliciet discriminerende aannames. Schalkwijk schreef een nieuwe theorie over het geweten en gaat nu – op basis van deze theorie – een betrouwbaar meetinstrument ontwikkelen.
Kerngegevens van evenement De mythe van de gewetenloze delinquente jongere
Datum
14 februari 2020
Tijd
16:00
Foto: Dirk Gillissen

De diagnoses van het geweten van jeugdige verdachten zijn vaak vaag, omdat psychologen geen goed meetinstrument hebben. Schalkwijk: ‘Dit terwijl de rechter op basis van de adviezen van psychologen een zware maatregel als jeugd-TBS kan opleggen.’ Volgens Schalkwijks theorie is het geweten een samenspel van iemands morele kennis, van empathisch kunnen zijn en het voelen van emoties als schaamte, schuld of trots. Het nieuw te ontwikkelen meetinstrument zal de kwaliteit van de diagnose verbeteren en leiden tot betere behandelingsadviezen.

Prof. dr. F.W. Schalkwijk, bijzonder hoogleraar Forensische Orthopedagogiek: De mythe van de gewetenloze delinquente jongere.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam