Sociologie
Personen die betrokken zijn bij gewelddadige situaties, kunnen de situatie veranderen door hun gedrag, beargumenteert Marie Rosenkrantz Lindegaard in haar oratie.
De meeste kennis over geweld is gebaseerd op wat personen zeggen over de situatie na afloop. Maar met de tegenwoordige aanwezigheid van videocamera’s overal om ons heen, kunnen we ook zien hoe personen zich gedragen tijdens gewelddadige situaties. We weten al dat persoonlijke ervaringen met geweld invloed hebben op de kans dat een persoon zelf geneigd is geweld te gebruiken.
Door middel van video-observaties kunnen we nu zien dat ook het gedrag en de timing in de situatie zelf essentieel zijn in het wel of niet gebruiken van geweld. Personen die betrokken zijn bij gewelddadige situaties, kunnen door hun gedrag de situatie veranderen. Op cross-nationale camerabeelden van incidenten zien we bijvoorbeeld dat omstanders een belangrijke rol spelen in het voorkomen en de-escaleren van geweld. Dit is goed nieuws in het kader van de publieke veiligheid en programma's gericht op geweldspreventie, aangezien omstanders een (soms ondergewaardeerde) preventieve hulpbron vormen. Zij zijn aanwezig en kalmeren de gemoederen, terwijl de politie onderweg is. Video-observaties zijn dan ook een nieuwe manier binnen de sociale wetenschap om real-life interacties te begrijpen. Marie Rosenkrantz Lindegaard gaat hier verder op in tijdens haar oratie.
Prof. dr. M. Rosenkrantz Lindegaard, bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence: Violence in action: What we know and what we see.