Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappelijke geschiedschrijving heeft door haar aard onvermijdelijk een politieke dimensie, beargumenteert Frank van Vree in zijn afscheidscollege. Dit inzicht hoeft op zichzelf geen hindernis te zijn: integendeel, het kan de historicus wetenschappelijk gezien zelfs helpen te komen tot betere interpretaties van het verleden.
Kerngegevens van evenement De politiek van de geschiedenis
Datum
17 mei 2022
Tijd
19:00

Het beeld van het verleden heeft altijd en onvermijdelijk politieke dimensies. Dat geldt voor de herinneringscultuur rond de Tweede Wereldoorlog in het Rusland van Poetin net zo goed als voor de manier waarop in Nederland, Duitsland of de VS naar deze jaren wordt gekeken. Niet alleen de publieke herinneringscultuur, ook de wetenschappelijke geschiedschrijving kan zich door haar aard onmogelijk aan deze politieke dimensie onttrekken.

Het afscheidscollege van Frank van Vree onderzoekt de grenzen tussen herinnering en geschiedwetenschap als onderdelen van dezelfde historische cultuur. Centraal argument in de lezing is, dat een doorleefde refectie op de onvermijdelijke politieke dimensies van zijn werkzaamheid de geschiedschrijver niet minder 'objectief' maakt, maar hem of haar kennistheoretisch zelfs vooruit kan helpen om tot een meer aannemelijke interpretatie van het verleden te komen. Dit argument zal mede worden uitgewerkt aan de hand van een vergelijking tussen de plaats die het kolonialisme en het nazisme als historische verschijnselen in de westerse geschiedschrijving innemen.

Dit afscheidscolleges is hier live te volgen. 

Prof. dr. F.P.I.M. van Vree, hoogleraar Geschiedenis van oorlog, conflict en herinnering: De politiek van de geschiedenis / The Politics of History.

A printed version in English will be available on the spot.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam