Biologie
Plantenwortels interacteren op talloze manieren met bodemorganismen: wortels lokken micro-organismen met signaalstoffen om samen te werken, micro-organismen helpen de plant om voedingsstoffen op te nemen, en ziekteverwekkende schimmels vallen de wortels aan. Deze interacties zijn het resultaat van miljoenen jaren van evolutie, en zijn vaak lokaal aangepast aan specifieke omstandigheden. Veranderende omstandigheden, zoals klimaatverandering maar ook veranderend landgebruik, beïnvloeden deze interacties, met gevolgen voor de groei van planten en het functioneren van de bodem, en uiteindelijk het hele systeem. Franciska de Vries gaat hierop in tijdens haar oratie.
In haar werk ontrafelt Franciska de Vries hoe deze veranderende interacties tussen wortels en bodemorganismen de bovengrondse en ondergrondse biodiversiteit, en het functioneren van onze ecosystemen, beïnvloeden. Ze onderzoekt hoe we deze wetenschap kunnen gebruiken om natuurlijke- en landbouw-ecosystemen beter bestand te maken tegen een toekomstig klimaat, en om klimaatverandering te mitigeren, bijvoorbeeld door koolstofopslag in de bodem te optimaliseren.
Prof. dr. F. de Vries, hoogleraar Earth Surface Science: Rewiring the soil: Harnessing root-microbe interactions for a sustainable future.
Deze oratie is hier live te volgen.